ČNB: Výměna dvacetikorun s tvůrci státu

30.10.2018 8:49

Česká národní banka dnes pátým dnem pokračuje ve výměně příležitostných dvacetikorunových mincí s portréty tří hlavních tvůrců Československé republiky, které vydala 24. 10. 2018.

ČNB: Výměna dvacetikorun s tvůrci státu
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Za první čtyři dny distribuce těchto mincí ČNB na všech svých sedmi územních pracovištích vyměnila zájemcům tři čtvrtiny z celkového nákladu 600 tisíc mincí (200 tisíc kusů od každého ze tří vzorů).

Českou národní banku mimořádně těší, že se jí tímto příspěvkem k 100. výročí vzniku samostatného státu podařilo vzbudit tak silný zájem veřejnosti. Dobu, po kterou budou mince ještě k dispozici, nelze předem odhadnout. Závisí to na počtu zájemců a rychlosti, s jakou je bude ČNB schopna odbavovat. Jakmile to bude možné, ČNB oznámí, kdy výměna mincí skončí. Současně bude na svém webu a na sociálních sítích veřejnost průběžně informovat o závěrách front na jednotlivých pracovištích, aby se zájemci pro mince nevydávali zbytečně.

Dvacetikoruny s portréty tvůrců ČSR jsou takzvanými příležitostnými oběžnými mincemi. ČNB je vydává u příležitosti významného jubilea pro veřejnost, a proto byly emitovány ve statisícovém nákladu. Tyto mince se liší od tzv. pamětních mincí, které nejsou určeny pro oběh a ČNB je vydává pro relativně úzký okruh numismatiků a sběratelů v množství kolem 10 tisíců kusů. Vzhledem k tomu, že emise dvacetikorun s portréty významných osobností ČSR je ve srovnání s pamětními mincemi více než 50násobná, nelze očekávat výrazné zhodnocení těchto dvacetikorun, které tak mají spíše symbolický význam.

ČNB veřejnost ujišťuje, že možnost výměny dvacetikorun prostřednictvím zastoupení ČNB nebyla poslední šancí jak mince získat. Dvacetikoruny nesoucí portréty T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika budou nad rámec současné emise v objemu 600 tisíc kusů vyraženy ještě v příštím roce, kdy bude ČNB slavit 100. výročí vzniku československé koruny. Zájemci si budou moci tyto mince zakoupit v prvním pololetí roku 2019 v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, a to společně s 20 Kč mincemi nesoucími portréty „tvůrců čs. měny“ v čele s A. Rašínem. Tato trojice dvacetikorun bude vydána na konci ledna 2019. S počtem a způsobem distribuce těchto sad obsahujících všech šest „jubilejních“ dvacetikorun ČNB veřejnost seznámí, jakmile o nich rozhodne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…