ČNB přichází s novou publikací k finanční stabilitě

31.01.2018 13:34

ČNB dnes na svých webových stránkách zveřejnila novou publikaci týkající se finanční stability. Zpráva s názvem Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory bude vydávána začátkem každého kalendářního roku a doplní tak hlavní publikaci v této oblasti, Zprávu o finanční stabilitě. Tu ČNB publikuje již od roku 2005 vždy v červnu.

ČNB přichází s novou publikací k finanční stabilitě
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Zpráva o finanční stabilitě je podkladem pro jarní jednání bankovní rady o otázkách finanční stability. Pro obdobné podzimní jednání experti ČNB pravidelně připravují její aktualizaci, která dosud nebyla  zveřejňována. S ohledem na rostoucí zájem veřejnosti o dění v oblasti makroobezřetnostní politiky rozhodla bankovní rada o tom, že informace obsažené v této aktualizaci budou veřejně prezentovány v publikaci Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory.

„Jsem si jist, že veřejnost přivítá možnost seznamovat se s detailními informacemi o vývoji rizik pro finanční stabilitu v naší ekonomice stejně jako o naší makroobezřetnostní politice v pololetní frekvenci,“ řekl k tomu guvernér ČNB Jiří Rusnok.

V nové publikaci se mimo jiné uvádí, že domácí finanční sektor si i nadále udržuje vysokou odolnost vůči nepříznivým šokům. Příznivý vývoj domácí ekonomiky má na aktivitu a hospodaření domácích finančních institucí pozitivní vliv. Míra odolnosti finančních institucí se však již dále nezvyšuje, a to zejména v důsledku stagnace celkové kapitalizace bank a nárůstu tržních rizik. Přetrvávají některé zdroje strukturálních rizik, jako jsou koncentrace expozic bank vůči trhu nemovitostí, rostoucí investice finančních institucí do zahraničních aktiv a nárůst podílu cizoměnových aktiv v jejich bilancích.

Publikace také podrobně seznamuje s důvody prosincového rozhodnutí bankovní rady zvýšit s platností od 1. ledna 2019 sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,25 %. Informuje rovněž o tom, jak banky plnily doporučení ČNB pro poskytování hypotečních úvěrů v prvním pololetí loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…