ČOI: Plynové tlakové lahve opakovaně vykazují nedostatky

17.05.2021 17:00

Česká obchodní inspekce kontrolovala bezpečnost tlakových lahví s obsahem technických plynů, které se obvykle využívají k čepování limonád, piva nebo jiných nápojů. Inspektoři zkontrolovali 22 typů těchto výrobků a u 6 typů zjistili nedostatky.

ČOI: Plynové tlakové lahve opakovaně vykazují nedostatky
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontrolní akci zaměřenou na přepravitelná tlaková zařízení – opakovaně plnitelné tlakové lahve. Při plnění a distribuci těchto lahví může docházet k závažnému porušování právních předpisů, které mohou ohrozit i bezpečnost uživatele.

V roce 2020 provedla ČOI 28 kontrol u hospodářských subjektů, které byly v postavení distributora. U nich zkontrolovala 22 typů těchto produktů a porušení právních předpisů zjistila u 6 typů výrobků. Nedostatky se týkaly povinného značení shody (1 případ), kdy výrobek byl naplněn jinou látkou, než pro kterou byl vyroben, což zákon nedovoluje.  V 5 případech chyběly údaje o určení obsahu tlakové lahve, o nebezpečí, které souvisí s obsahem. Rovněž na ní nebyla uvedena bezpečnostní upozornění, které je nutné respektovat při skladování a provozu lahve. V 1 případě chyběly předepsané informace v českém jazyce.

Česká obchodní inspekce za porušení právních předpisů uložila 4 pokuty příkazem na místě v celkové hodnotě 13 000 Kč. V 1 případě vydala návrh na zahájení správního řízení za přestupek a v 1 případě uložila zákaz uvádění a dodávání na trh výrobku do doby zjednání nápravy.

Kontrolní akce prokázala opakované nedostatky týkající se tlakových zařízení na přepravu plynů, které již byly zjištěny v předchozí kontrolní akci v roce 2019, kdy ČOI zkontrolovala 5 typů tlakových lahví a nedostatky zjistila u 3 typů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…