ČOI: Skládačky pro nejmenší musí být bezpečné, ale vždy nejsou

10.08.2015 7:38

Český trh nabízí velký výběr hraček, které rozvíjejí představivost dítěte. K těm nejoblíbenějším patří bezesporu puzzle.

ČOI: Skládačky pro nejmenší musí být bezpečné, ale vždy nejsou
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Při jejich výběru by se však zejména rodiče dětí mladších tří let měli zajímat, jestli hračka neobsahuje příliš malé části, které by dítě mohlo v zápalu hry vdechnout nebo spolknout, a ublížit si. Jeden takový výrobek zjistili inspektoři České obchodní inspekce při průběžném monitorování trhu s hračkami. Kromě toho, že nebyl řádně označen, obsahoval velmi malé volné dílky, které se vešly do zkušebního válce pro malé části. Prodej skládačky mravence byl zakázán, distributor ji stáhl z trhu a po zpracování kompletní dokumentace bude výrobek nahlášen do databáze nebezpečných výrobků RAPEX. Jde o výrobek:

Puzzle dřevěné – Mravenec

Dovozce/výrobce neznámý

Další údaje neuvedeny

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce válcem pro malé části se odnímatelné součásti hračky vešly celé do tohoto zkušebního válce. To znamená riziko vdechnutí a možné udušení dítěte.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku lze předpokládat situaci, při které může dojít ke zranění dítěte vdechnutím nebo spolknutím malé části hračky.

                 

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce zakázala prodej rizikového výrobku a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhnul tuto skládačku z trhu. Po kompletním zpracování potřebných dokladů bude výrobek, dřevěné puzzle mravenec, nahlášen do evropského systému nebezpečných výrobků RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.