ČOI: Více než polovina kontrolovaných ručních zvedáků nesplnila technické požadavky

17.02.2022 15:02 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontrolní akci zaměřenou na plnění technických požadavků, které musí být dodržovány u ručních zvedáků dodávaných na tuzemský trh. Celkem zkontrolovala 26 výrobků a nedostatky zjistila u 14 výrobků. Jeden výrobek byl vyhodnocen jako nebezpečný a bylo nařízeno jeho stažení z trhu, protože z důvodu nedostatečné konstrukční pevnosti by mohlo dojít k deformaci zvedáku a následnému zřícení vozidla.

ČOI: Více než polovina kontrolovaných ručních zvedáků nesplnila technické požadavky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2021 provedla kontrolní akci, při které se zaměřila na dodržování technických požadavků u ručních zvedáků dodávaných na tuzemský trh. Celkem zkontrolovala u 27 distributorů, 1 výrobce, 5 dovozců a 2 zplnomocněných zástupců 26 ručních zvedáků nůžkových a pojízdných hydraulických.

Kontrolní akce byla spojena s odběrem 7 vzorků ručních zvedáků, u kterých byly provedeny laboratorní zkoušky. Statickému nebo dynamickému přetížení nevyhovělo 6 vzorků, kdy došlo k jejich destrukci. Výrobky byly zadány do systému ICSMS (informační a komunikační systém pro oblast dozoru zřízený Evropskou komisí). Ruční zvedák nůžkový 1,5 t, typ ST-105 byl nahlášen do systému RAPEX (informace na https://www.coi.cz/coi-zakazala-nebezpecny-zvedak-na-automobily/). U 3 nevyhovujících vzorků a dalších výrobků byly zjištěny formální nedostatky, například chyběly ES prohlášení o shodě, návody k použití a značení, překlady do českého jazyka.

Česká obchodní inspekce uložila kontrolovaným subjektům 6 pokut příkazem na místě v celkové hodnotě 30 000 Kč. Dále uložila 1 pokutu ve správním řízení v hodnotě 2 000 Kč. V dalších případech bude zahájeno správní řízení.

Příslušné právní předpisy
    • zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
    • nařízení vlády č. 176/2008 Sb., o technických požadavcích na strojní zařízení
    • harmonizovaná norma EN 1494:2000+A1:2008 - Mobilní a přemístitelné zvedáky a související zdvihací zařízení (česká verze ČSN EN 1494 + A1:2010)

ICSMS (Information and Communication System for Market Surveillance) je informační a komunikační systém pro oblast dozoru zřízený Evropskou komisí, který umožňuje výměnu informací mezi dozorovými orgány nad trhem s nepotravinářskými výrobky členských států EU o provedených kontrolách výrobků se zjištěními. Systém má výstup pro spotřebitele, kde je možné si ověřit podle zadaných kritérií, zda byl určitý výrobek kontrolován. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

17:24 Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

Největší regionální televize na jižní Moravě TV BRNO 1 nabídne jako jediná regionální televize sedmi…