ČOI získala cenu veřejnosti za otevřená data

30.09.2014 13:25

Česká obchodní inspekce se více otevřela veřejnosti a slaví úspěch – získala cenu veřejnosti v soutěži Otevřeno x Zavřeno. ČOI si cenu vysloužila projektem Open data, který minulý týden oslavil své první výročí.

ČOI získala cenu veřejnosti za otevřená data
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Předmětem projektu open data je proaktivní zveřejňování dat o všech provedených kontrolách, zabavených padělcích, uložených pokutách a zákazech. Tato data jsou určena především vývojářům aplikací, které pak slouží občanům. Přitom tvorbou aplikací se zabývají soukromé a neziskové společnosti, a tak je jejich tvorba pro stát prakticky zdarma.

Za rok, po který jsou data volně dostupná na webu www.coi.cz a pravidelně aktualizována, vyvolala velký zájem nejen v ČR, ale i ve světě. Na žádost vývojářů ze soukromého sektoru a z akademické půdy byla data doplněna o další dvě datové sady, čímž ČOI prokázala svou ochotu vycházet vývojářům aplikací vstříc. Tato ochota byla podtržena, když ČOI, jako první český úřad, začala zveřejňovat open data také ve formátu RDF, tedy určeného pro sémantický web.

Pracovníci ČOI aktivně vystupují na odborných setkáních, kde nabízí pomoc s otevíráním dat ostatním úřadům v České republice i v zahraničí. Díky tomu slouží open data o kontrolách obchodní inspekce jako nejčastěji skloňovaný vzor na tuzemských konferencích i po celé Evropě.

Přestože je rok ve světě open dat poměrně krátká doba, již nyní vznikly dvě aplikace využívající open data ČOI. Jedná se jednak o aplikaci zobrazující seznam všech kontrol a uložených pokut z pera iniciativy OpenData.cz na adrese www.VysledkyKontrol.cz. A dále je to nově také aplikace nizozemské společnosti SPINQUE dostupná v pracovní verzi na adrese http://www.spinque.com/czech-restaurant-inspections, která slouží jako vyhledávač restaurací doplněný o informaci o tom, zda byla provozovna kontrolována a s jakým výsledkem.

Získané ocenění však nepovažujeme za vrchol našeho snažení, ale jako potvrzení správnosti cesty, na kterou jsme se vydali. Můžeme tedy přislíbit, že již brzy zveřejníme výsledky našich dalších aktivit v oblasti open dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…