ČRo: Česko 2023 je v polovině, Češi jsou ve svých plánech konzervativní optimisté

18.11.2013 12:05

Posluchači Českého rozhlasu, kteří se zatím zapojili do vizionářského projektu Česko 2023, vidí příštích deset let většinou pozitivně. Zatím 75 % tipujících uvedlo, že se jim v roce 2023 bude žít lépe než nyní. „Tento průběžný údaj nás překvapil a doufám, že takto pozitivní bude i konečná statistika na konci listopadu,“ říká autor projektu ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

ČRo: Česko 2023 je v polovině, Češi jsou ve svých plánech konzervativní optimisté
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Většina tipujících odhadla, že v roce 2023 bude prezidentem ČR Jiří Dienstbier. Mezi stovkami jmen, které účastníci projektu Česko 2023 navrhují spontánně, tedy bez předem daných možností, získal Jiří Dienstbier 13,0 % hlasů. Hned po Dienstbierovi by skončil jako prezident roku 2023 Andrej Babiš s podporou 8,8 %, za ním Tomio Okamura se 7,3 % a nad pětiprocentní hranici by se ještě dostala Miroslava Němcová, která získala zatím rovných 5 %. „Tento odhad zřejmě do určité míry odráží výsledky nedávných voleb do Sněmovny,“ říká zástupce šéfredaktora Radiožurnálu Martin Ondráček.

Vývoj v příštích deseti letech zatím odhadlo 4500 posluchačů Českého rozhlasu na internetových stránkách www.rozhlas.cz/cesko2023. Český rozhlas chce na začátku prosince polovinu této „Velké národní předpovědi“ zveřejnit a druhou zapečetit a ponechat jako překvapení do roku 2023, kdy bude Český rozhlas slavit 100. výročí začátku vysílání.

Množství účastníků, kteří se zatím do projektu Česko 2023 zapojili, výrazně převyšuje běžný počet respondentů užívaný v seriózních průzkumech veřejného mínění. Nelze ho však přesto považovat za zcela reprezentativní, protože není znám demografický profil tipujících. Český rozhlas zná pouze pohlaví účastníků – mezi nimi je třetina žen a dvě třetiny mužů. „Prvotním záměrem bylo přimět posluchače, aby se zamysleli nad svou budoucností. Zapojit se proto může bez omezení každý, kdo má chuť,“ říká ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Zatím dvě třetiny tipujících v projektu Česko 2023 jsou smířeny s tím, že do deseti let znatelně zdraží pivo. Cena lahvové desítky podle nich do roku 2023 stoupne o více než 50 %. Nadpoloviční většina účastníků podle průběžných výsledků neočekává, že by Česká republika přijala do roku 2023 euro jako své platidlo. Tři čtvrtiny tipujících plánují, že zůstanou nekuřáky. Rovněž stejné procento tipujících uvádí, že do deseti let začne platit plošný zákaz kouření v českých a moravských restauracích.

Český rozhlas za 10 let účastníkům zašle osobní e-mail, ve kterém každému zvlášť jeho odhad z roku 2013 připomene.

První polovinu konečných výsledků začne Český rozhlas zveřejňovat v pondělí 2. prosince. Druhou polovinu slavnostně zapečetí a uschová generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan ve středu 4. prosince ve 13 hodin v sídle Českého rozhlasu. Této události se zúčastní i známé osobnosti veřejného života, které se staly patrony projektu. Účast přislíbila například herečka Martha Issová nebo publicista Miloš Čermák.

Více informací o soutěži je k dispozici na stránce projektu Česko zpívá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…