Mezi novinkami vyniká "dokumentárně-kulinářská" série Jazzové vaření, která spojuje dva zdánlivě neslučitelné světy - jazzovou hudbu a vaření. Hostem prvního dílu bude 17. ledna kytarista Rudy Linka, který se představí nejen coby originální glosátor jazzového dění, ale také jako skvělý kuchař.
Autorský tým Jazzového vaření, Tomáš Černý a Petr Vidomus, navštěvuje kuchyně známých jazzových hudebníků a na pozadí přípravy jejich oblíbeného jídla rozmlouvá o jazzu a všem kolem něj. Celý pořad, jazzmanův osvědčený recept i odehrané skladby jsou následně zveřejněny na webu jazz.rozhlas.cz. "Pořad o vaření by od jazzového rádia asi nikdo nečekal. Už při prvním natáčení se ale potvrdilo, že právě v kuchyni se nám s hudebníky daří navazovat až neobvykle blízký kontakt. Je to znát i na prvním díle s kytaristou Rudy Linkou," říká dramaturg Českého rozhlasu Jazz Petr Vidomus.
Jde jazz a vaření dohromady? "Zcela určitě - v jazzu i ve vaření miluji improvizaci. Nevařím rád z nutnosti, ale prostě proto, že mě to baví. Podobně to mám i s jazzem," říká kytarista Rudy Linka, který Tomáše Černého a Petra Vidomuse pozval na svou chatu do jižních Čech. Právě zde občas hostí i hvězdy Bohemia Jazz Festu, festivalu, který každoročně pořádá. Linka na počátku 80. let, ve svých tehdy devatenácti letech, emigroval do Švédska - jen s kytarou a prakticky bez peněz. "Tehdy jsem vařit vůbec neuměl, protože do té doby se o mě starala maminka. Jediné, co jsem uměl, byly palačinky. Když jsem přijel do Švédska, jedl jsem je asi dva měsíce v kuse," vzpomíná.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.



