ČRo: Pravidla pro natáčení a vysílání volebních vizitek kandidátů

20.09.2013 11:45

Centrum zpravodajství Českého rozhlasu představuje pravidla pro natáčení a vysílání volebních vizitek kandidátů pro předvolební vysílání. Pravidla pro natáčení a vysílání volebních vizitek kandidátů volby PSP 2013.

ČRo: Pravidla pro natáčení a vysílání volebních vizitek kandidátů
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

1. Podoba volebních vizitek je jednotná pro všechna regionální studia Českého rozhlasu. Vizitka sestává ze společné znělky, úvodu s představením kandidáta a 6 otázek a odpovědí.  

2. Znění otázek je stejné pro všechny kandidáty ve všech volebních krajích. Otázky navrhují vedoucí regionálních redakcí Centra zpravodajství Českého rozhlasu a ředitelé regionálních studií. Výběr a definitivní znění určí náměstek generálního ředitele ČRo pro regionální vysílání a ředitel Centra zpravodajství Českého rozhlasu.  

3. Na otázky v rámci volební vizitky odpovídá lídr krajské kandidátky příslušného volebního subjektu (dále jen „kandidát“). Krajský lídr může místo sebe nominovat jinou osobu, která ale musí být na příslušné krajské kandidátce stejného kandidujícího subjektu. Vizitku za žádných okolností nemůže natočit osoba, která není na kandidátní listině pro příslušné volby v daném volebním kraji. Kompletní vizitku musí namluvit jediný kandidát (není možné, aby v rámci jedné vizitky odpovídalo více kandidátů). Pokud strana nebo kandidát nahrávání vizitky odmítne (a nenominuje za sebe jiného kandidáta podle tohoto článku pravidel), nereaguje na návrhy termínů nebo odmítne respektovat tato pravidla, regionální studio místo příslušné vizitky odvysílá informaci o tom, že strana nabídky na nahrání a odvysílání vizitky nevyužila.  

4. ČRo poskytne kandidátům otázky předem, kandidát se tak může připravit.  

5. Kandidát má na každou odpověď příslušný časový limit (60 sekund pro představení programu u první otázky, 30 sekund pro odpověď na každou z dalších pěti otázek). Kandidát samozřejmě může odpovědět v kratším čase, ušetřené sekundy se nepřevádějí pro další otázky.  

6. Nahrávání probíhá ve studiích Českého rozhlasu, kam kandidát v dohodnutý čas přijde. Aby byly stejné podmínky, nenatáčíme vizitky v terénu.  

7. Kandidát při odpovědích nesmí využívat připravený text nebo poznámky – musí mluvit z hlavy, bez papíru či elektronického zařízení (notebook, mobil, tablet atp.). Kandidát může mít u sebe stopky a sledovat, kolik času na odpověď mu ještě zbývá.  

8. Vizitky se natáčejí na první pokus – není možné natáčet více verzí a potom z nich vybírat. V případě, že se kandidát zaškobrtne nebo ztratí v odpovědi, může se vrátit maximálně na začátek příslušné věty a tu zopakovat.  

9. Regionální studio musí odmítnout vysílaní odpovědí nebo jejich částí, které jsou v rozporu s právním řádem ČR, Kodexem Českého rozhlasu nebo těmito pravidly. O nevysílání odpovědi nebo její části rozhoduje ředitel příslušného regionálního studia.  

10. Kandidát nesmí ve svých odpovědích urážet a napadat jiné politické subjekty nebo kandidáty. Vizitky slouží k prezentaci politických záměrů kandidáta a jeho politického uskupení, nikoli k napadání kandidátů nebo jiných politických subjektů. Pokud kandidát nerespektuje toto ustanovení, rozhodne ředitel regionálního studia o nevysílání příslušné části vizitky podle čl. 9 těchto pravidel.  

11. Vizitky budou vysílány v pořadí určeném losem. Veřejné losování se uskuteční 20.9.2013 v areálu Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Každá vizitka bude odvysílána jednou ve vysílání příslušného regionálního studia, a to ve všední den vždy mezi 13. a 18. hodinou v období od 1.10. do 23.10.2013 včetně. Konkrétní vysílací časy určí ředitel regionálního studia. Všechny vizitky budou k dispozici také na zpravodajském portálu ČRo zpravy.rozhlas.cz.  

12. Odpovědnou osobou za nahrávání vizitek je vedoucí příslušné regionální redakce Centra zpravodajství Českého rozhlasu. Odpovědnou osobou za vysílání vizitek je ředitel příslušného regionálního studia Českého rozhlasu. Případné spory řeší náměstek generálního ředitele pro regionální vysílání a ředitel Centra zpravodajství ČRo.  

Tomáš Pancíř
ředitel Centra zpravodajství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …