ČŠI provedla první návštěvy zařízení pro institucionální výchovu

10.07.2016 12:45

V období od června 2016 do ledna 2017 provede Česká školní inspekce inspekční činnost ve všech zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Půjde celkem o 58 zařízení, další 4 zařízení zřizovaná jinými subjekty navštíví inspekce následně.

ČŠI provedla první návštěvy zařízení pro institucionální výchovu
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Dohodli se na tom ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová s ústředním školním inspektorem Tomášem Zatloukalem. Inspekční činnost byla zahájena 14. června, v průběhu tohoto měsíce prošlo inspekcí prvních 5 zařízení. Další přijdou na řadu v září.

Smyslem těchto inspekčních návštěv je získat aktuální a objektivní přehled o situaci v daných zařízeních, zejména s ohledem na realizaci výchovného, vzdělávacího a socializačního procesu a dodržování pravidel, které výkon institucionální výchovy upravují.

„Česká školní inspekce bude mít ve svých týmech také pracovníky ministerstva školství a externí odborníky, kteří se této problematice dlouhodobě profesně věnují. Chceme mít jasnou a relevantní informaci o tom, jak to v těchto zařízeních ve všech směrech vypadá,“ sdělila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, která v rámci podpory fungování těchto zařízení zavedla také pravidelné porady s jejich řediteli a vyvolala mezirezortní jednání s ministryní práce a sociálních věcí s cílem koordinovaného postupu při zajišťování výkonu ústavní nebo ochranné výchovy v České republice.

Česká školní inspekce bude v rámci inspekční činnosti hodnotit mimo jiné také naplňování standardů kvality výchovné péče, které ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová schválila v únoru tohoto roku a které jednoznačně vymezují činnosti zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy zejména v oblasti výchovně-vzdělávacího procesu. Takový dokument dosud v rezortu chyběl a může být velmi dobrou pomůckou zejména pro samotná zařízení.

„Zaměříme se také na metodickou podporu těchto zařízení, budeme diskutovat s jejich řediteli, pedagogy i vychovateli a kromě vlastních výsledků inspekční činnosti přineseme také konkrétní náměty a doporučení, jejichž realizace by podpořila práci těchto zařízení a jejich zaměstnancům vytvořila adekvátní komfort pro jejich nesmírně náročnou a záslužnou práci,“ doplnil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy i Česká školní inspekce budou o průběhu i výsledcích inspekční činnosti v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy průběžně informovat veřejnost. Výstupem na úrovni jednotlivých zařízení budou inspekční zprávy, souhrnné informace pak poskytne tematická zpráva, kterou Česká školní inspekce zpracuje a zveřejní po ukončení inspekčních návštěv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

15:23 Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

Již tento pátek 24. května 2024 se uskuteční od 20 hodin tzv. unikátní Minikoncert v Apartmánech Kní…