ČSSZ: Podmínky pro čerpání krizového ošetřovného se od 1. března 2021 nemění

01.03.2021 10:06

Na základě usnesení vlády ze dne 26. února 2021 dochází 1. března 2021 k uzavření všech školských zařízení (mateřských a základních škol, dětských skupin) s výjimkou školských zařízení, působících při zdravotnických zařízeních, a pro děti členů integrovaného záchranného systému. Rodičům i nadále zůstává nárok na ošetřovné v případě uzavřeného vzdělávacího zařízení. Výše ošetřovného činí 70 % redukovanéhodenního vyměřovacího základu, přičemž výše je min. 400 Kč za den.

ČSSZ: Podmínky pro čerpání krizového ošetřovného se od 1. března 2021 nemění
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Pro rodiče, kteří pečují o dítě zdůvodu uzavření školy, se od 1. března 2021 nic nemění a stále mají nárok na tzv. krizové ošetřovné.

Nově od 1. března 2021 vzniká nárok na ošetřovné i rodičům prvňáčků, druháků a rodičům dětí v mateřských školách, které dosud mohly zařízení navštěvovat.

Kdo má nárok na krizové ošetřovné
Vzhledem k plošnému uzavření všech školských zařízení svýjimkou školských zařízení, působících při zdravotnických zařízeních a pro děti členů integrovaného záchranného systému, mají nárok na ošetřovné všichni rodiče, kteří musí zdůvodu uzavření zařízení pečovat o dítě, a nemohou tedy vykonávat své zaměstnání. Krizové ošetřovné může čerpat zaměstnanec:

  • jehož dítě je v době uzavření školy/dětského zařízení mladší 10 let,
  • z důvodu péčeo nezaopatřené děti (bez omezení věku), účastnící se školní docházky, které jsou závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.),
  • z důvodu péče o osoby starší 10 let, využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení, jež jsou určeny pro péči o osoby závislé na péči jiné osoby alespoň ve stupni I.

Mají nárok na ošetřovné osoby, pracující na DPP/DPČa OSVČ?
Nárok na ošetřovné mají i osoby, pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, pokud je za ně odváděno sociální pojištění (je třeba účast na nemocenském pojištění v měsíci sociální události anebo po tři měsíce, předcházející měsíci vzniku sociální události). Ani nyní nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění (tedy ze strany ČSSZ) OSVČ nevzniká.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Kdy a jak podat žádost o ošetřovné za měsíc březen?
Rodič nejdříve po skončení března 2021 vyplní na ePortálu ČSSZ tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém bylo uzavřeno výchovné zařízení (škola) či jeho část (ZDE). Vyplněný tiskopis předá svému zaměstnavateli, který jej doplní o další údaje (stejně jako v předchozích měsících).

Je nutné vygenerovat nové číslo žádosti, nebo lze pokračovat s předchozím číslem?
V případě, že nepřetržitě pokračujete v péči o dítě zdůvodu uzavření školského zařízení, vyplníte v tiskopisu stejné číslo jako v únorové žádosti. Pokud jste ošetřovné dříve z nějakého důvodu ukončili (např. školské zařízení bylo znovu otevřeno) a nyní od 1. března 2021 opět dochází k uzavření školy, je nutné vygenerovat nové číslo žádosti, jelikož se jedná o nově vzniklou potřebu péče o dítě.

Jaká je výše krizového ošetřovného?
Podle schválené právní úpravy je výše ošetřovného od prvního kalendářního dne 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Orientační výši dávky si můžete spočítat pomocí kalkulačky pro výpočet ošetřovného, kterou najdete na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE. Minimální denní výše dávky ošetřovného činí400 Kč v případě plného úvazku tam, kde denní výše dávky po provedení výpočtu denní výše dávky podle stávajících pravidel bude nižší než 400 Kč.

Jak postupuje zaměstnavatel?
Zaměstnavatel standardně zašle žádost zaměstnance o dávku v elektronické podobě na místně příslušnou OSSZ. V žádosti vyplní Záznamy zaměstnavatele za příslušné období (nebo přiloží samostatný tiskopis „Záznamy zaměstnavatele k žádosti o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení“).

Veškeré informace ke krizovému ošetřovnému najdete na webu České správy sociálního zabezpečení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…