ČSÚ: Inženýrské stavitelství tlumilo listopadový pokles stavební produkce

08.01.2021 11:48

Stavební produkce v listopadu reálně meziročně klesla o 8,4 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 3,7 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 22,9 %. Meziročně bylo zahájeno o 7,0 % bytů více. Dokončeno bylo o 7,5 % bytů více.

ČSÚ: Inženýrské stavitelství tlumilo listopadový pokles stavební produkce
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Situace ve stavebnictví se v listopadu mírně zlepšila. Produkce je sice stále v meziročním poklesu, ale ve srovnání s říjnem zaznamenala meziměsíční růst. Tahounem je nadále inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem. Stavební úřady doháněly manko z předchozích měsíců a počet i objem povolení rostl, stejně jako bytová výstavba,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

tabulka

Stavební produkce1 v listopadu 2020 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,9 %. Meziročně klesla o 8,4 %. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 11,6 % (příspěvek -8,0 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 1,3 % (příspěvek -0,4 p. b.).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 ve stavebnictví se v listopadu 2020 meziročně snížil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v listopadu 2020 meziročně vzrostla o 6,6 %.

graf

Stavební úřady v listopadu 2020 vydaly 7 262 stavebních povolení, meziročně o 3,7 % více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,9 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 vzrostla o 22,9 %.

Počet zahájených bytů v listopadu 2020 meziročně vzrostl o 7,0 % a dosáhl hodnoty 2 792 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 9,1 %. V bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 84,3 %.

graf

Počet dokončených bytů v listopadu 2020 meziročně rostl o 7,5 % a činil 3 771 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 2,7 %, v bytových domech počet dokončených bytů rostl o 33,0 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v říjnu 2020 v EU27 meziročně klesla o 1,2 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,9 % a inženýrské stavitelství kleslo o 1,3 %. Údaje za listopad 2020 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 01. 2021.

graf

Poznámky:
1) Meziroční vývoj stavební produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti ve stavebnictví se vztahují k celé populaci podniků s převažující stavební činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců ve stavebnictví nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…