ČSÚ: Loňská stavební produkce byla mírně nad úrovní EU

17.03.2020 21:43

Stavební produkce vzrostla v roce 2019 meziročně o 2,6 %, což je mírně nad úrovní EU jako celku. Většina států zaznamenala v loňském roce růst stavební produkce, pokles se projevil pouze na Slovensku a ve Španělsku.

ČSÚ: Loňská stavební produkce byla mírně nad úrovní EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Stavební produkce v Evropské unii loni navázala na úspěchy z předchozích let a meziročně vzrostla o 2,4 % pro EU27. Převážná většina států zaznamenala meziroční růsty stavební produkce, pokles se projevil pouze na Slovensku (meziročně -3,3 %) a ve Španělsku (-2,4 %). „Výkon stavebnictví v České republice se pohyboval mírně nad úrovní EU, index stavební produkce vzrostl o 2,6 %. Stavební produkce v Německu, Polsku a Rakousku rostla rychleji než u nás,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Růst stavební produkce táhlo v Evropě spíše inženýrské stavitelství, za EU27 meziročně vzrostlo o 3,4 %. Česká republika, Rakousko a Německo si připsaly vyšší růsty než průměr EU, naopak Slovensko a Polsko po předchozích vysokých růstech v inženýrské výstavbě zaznamenaly pokles. Pozemní stavitelství rostlo v roce 2019 v EU27 o 2,5 % a v této oblasti byl výkon České republiky nepatrně pod průměrnou úrovní (+2,1 %). Také na Slovensku rostla pozemní výstavba pomaleji (+0,5 %). Rychleji než v EU jako celku rostlo pozemní stavitelství v Německu, Rakousku a především v Polsku, které dosáhlo až na dvouciferný růst.

Aktuální data o vývoji stavební produkce v Evropě naleznete na webu ČSÚ ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…