ČSÚ: Pokles cen zemědělských výrobců pokračoval

16.06.2016 20:52

Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 2,0 %. Vzrostly ceny průmyslových výrobců o 0,4 % a tržních služeb o 0,1 %, ceny stavebních prací se nezměnily. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 7,1 % a průmyslových výrobců o 4,8 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,0 % a tržních služeb o 0,2 %.

ČSÚ: Pokles cen zemědělských výrobců pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 2,0 %. Klesly ceny brambor o 7,7 %, vajec o 5,6 % a mléka o 3,6 %, dále drůbeže o 3,1 % a obilovin o 2,4 %. Ceny prasat jatečných vzrostly o 0,8 %.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,4 %. Zvýšily se především ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Vyšší byly ceny chemických látek a výrobků o 0,5 %, obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,4 % a těžby a dobývání o 0,3 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se snížily o 0,2 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů nezměnily, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 0,5 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře vzrostly o 0,1 % v důsledku zvýšení cen za poštovní a kurýrní služby o 5,6 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,2 %.

Meziroční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců byly nižší o 7,1 % (v dubnu o 7,2 %). Ceny v rostlinné výrobě se snížily o 3,1 %. Klesly ceny obilovin o 11,2 % a olejnin o 0,8 %. Ceny brambor vzrostly o 48,5 % a zeleniny o 24,1 %. V živočišné výrobě klesly ceny o 11,7 %. Nižší byly ceny mléka o 20,1 %, jatečných prasat o 10,0 %, vajec o 4,9 % a skotu o 2,1 %. Ceny drůbeže vzrostly o 0,2 %.

Ceny průmyslových výrobců klesly o 4,8 % (v dubnu o 4,7 %). Snížily se zejména ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Nižší byly ceny chemických látek a výrobků o 12,3 %, těžby a dobývání o 7,1 % a obecných kovů a kovodělných výrobků o 5,5 %. Ceny v oddílu elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 4,0 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o 3,0 %. Významněji vzrostly ceny vody, její úpravy a rozvodu o 1,6 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií o 10,2 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 1,0 % (v dubnu o 1,2 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly nižší o 1,9 % (v dubnu o 2,1 %).

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly vyšší o 0,2 % (stejně jako v dubnu). Vzrostly především ceny za poštovní a kurýrní služby o 5,6 % a za služby v oblasti zaměstnání o 4,8 %, dále za služby v oblasti programování o 1,7 %, za reklamní služby a průzkum trhu o 1,5 % a za architektonické a inženýrské služby o 1,4 %. Klesly ceny za služby v pozemní dopravě o 0,8 % a za pojištění, zajištění a penzijní financování o 4,4 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 0,1 % (v dubnu stagnovaly).

Ceny průmyslových výrobců v EU – v dubnu 2016*

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, byly ceny průmyslových výrobců v dubnu meziměsíčně nižší o 0,2 % (v březnu se zvýšily o 0,4 %). Ze zemí, za které jsou data k dispozici, se nejvíce snížily ceny v Chorvatsku o 1,5 % a ve Švédsku o 1,0 %. Na Slovensku se ceny snížily o 0,1 %, v Německu zůstaly na stejné úrovni. V České republice a v Rakousku vzrostly ceny shodně o 0,1 % a v Polsku o 0,4 %.  Nejvíce se zvýšily ceny v Irsku o 1,3 %.

Meziročně byly ceny v EU28 v dubnu nižší o 4,2 % (v březnu o 4,1 %). Ceny se snížily ve všech zemích EU kromě Malty, kde došlo k růstu o 1,0 %. Nejvíce klesly ceny v Nizozemsku o 10,3 %, v Řecku o 8,8 % a v Belgii o 6,9 %. Na Slovensku byly ceny nižší o 5,8 %, v České republice o 4,7 %, v Rakousku o 3,8 %, v Německu o 3,0 %  a v Polsku o 1,8 %.

* předběžná data

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…