ČSÚ: Saldo hospodaření skončilo v roce 2017 přebytkem, stabilitu vykázalo i druhé čtvrtletí

03.10.2018 9:58

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2017 přebytkem ve výši 78,2 mld. Kč. Saldo hospodaření sektoru vládních institucí pak dosáhlo ve 2. čtvrtletí přebytku 41,7 mld. Kč.

ČSÚ: Saldo hospodaření skončilo v roce 2017 přebytkem, stabilitu vykázalo i druhé čtvrtletí
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Hospodaření vládních institucí skončilo v roce 2017 přebytkem 78,2 miliardy korun, což odpovídá 1,55 % HDP. Meziročně vzrostl přebytek o 43,6 miliard a to zejména v důsledku zlepšení hospodaření ústředních vládních institucí,“ uvádí Petr Musil, ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

„Míra zadlužení vládních institucí se snížila ve 2. čtvrtletí letošního roku na 35,3 % HDP. Pokles zadlužení byl způsoben jak snížením objemu dluhu, tak i rostoucím HDP,“ doplňuje Musil.

Podrobnosti byly zveřejněny v dnes vydané Rychlé informaci k notifikaci deficitu a dluhu vládních institucí za rok 2017 (ZDE) a v Rychlé informaci o deficitu a dluhu vládních institucí za 2. čtvrtletí roku 2018 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …