ČSÚ: Únorová bilance zahraničního obchodu skončila s vysokým přebytkem

07.04.2020 12:31

Podle předběžných údajů skončila v únoru bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 22,4 mld. Kč, který byl meziročně o 6,2 mld. Kč vyšší.

ČSÚ: Únorová bilance zahraničního obchodu skončila s vysokým přebytkem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Dovoz i vývoz zboží meziročně poklesly. Únorová obchodní bilance skončila vysokým přebytkem, což bylo dáno vyšším poklesem importu oproti exportu, přispěl k tomu také meziročně lepší výsledek obchodu s ostatními dopravními prostředky a nižší deficit bilance u ropy a zemního plynu,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Ve sledovaném období se ještě neprojevila opatření přijatá v souvislosti s pandemií koronavirové infekce.

Příznivě celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) ovlivnil zejména lepší výsledek bilance ostatních dopravních prostředků o 3,2 mld. Kč a menší deficity bilancí s ropou a zemním plynem o 2,8 mld. Kč a základními kovy o 1,6 mld. Kč. Kladné saldo motorových vozidel se meziročně zvýšilo o 1,9 mld. Kč.

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně horší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 4,2 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v únoru přebytkem 53,0 mld. Kč, což byla téměř stejná hodnota jako v únoru předchozího roku. Schodek obchodu se státy mimo EU27 se zmenšil o 6,3 mld. Kč a dosáhl 29,0 mld. Kč.

graf

Meziměsíčně se po sezónním očištění4) zvýšil vývoz o 1,6 %, zatímco dovoz zůstal na stejné úrovni jako v lednu 2020. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu (o 0,8 %) a dovozu (o 0,6 %).

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2019 klesl vývoz o 0,7 % na 297,0 mld. Kč a dovoz o 2,9 % na 274,6 mld. Kč. Únor 2020 měl stejný počet pracovních dní jako únor 2019.

V lednu až únoru 2020 dosáhl přebytek obchodní bilance 39,5 mld. Kč, což představovalo meziroční růst o 5,9 mld. Kč. Od začátku roku klesl meziročně vývoz o 0,7 % a dovoz o 1,8 %.

Další informace o zahraničním obchodu se zbožím ZDE.

Upozornění na změny:
Český statistický úřad mění od roku 2020 doposud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky budou prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu bude prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE.
Počínaje zveřejněním dat za únor 2020 (6. 4. 2020) se mění způsob zpřesňování dat zahraničního obchodu se zbožím. Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty budou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data budou publikována vždy v září následujícího roku.

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2) Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.
4) Sezónní očištění - v referenčním období (únor) se ještě neprojevila opatření přijatá v souvislosti s pandemií koronavirové infekce.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje roku 2018 jsou definitivní, údaje za jednotlivé měsíce roku 2019 a 2020 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…