ČSÚ: V Mostě se konají senátní volby

24.01.2017 9:42

V Mostě se konají opakované senátní volby. První kolo proběhne tento pátek od 14 do 22 hodin a sobotu od 8 do 14 hodin. Po uzavření volebních místností začne Český statistický úřad zpracovávat výsledky.

ČSÚ: V Mostě se konají senátní volby
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Říjnové volby do třetiny Senátu ve volebním obvodu Most prohlásil Nejvyšší správní soud za neplatné. Registrační úřad totiž nezohlednil odvolání jedné kandidatury. Prezident republiky proto musel vyhlásit jejich opakování.

O jeden senátorský mandát se uchází celkem devět kandidátů, z toho dvě ženy. Šest kandidátů se na senátorské křeslo hlásí opětovně, kandidovali už v řádných volbách na podzim. Zbývající tři kandidáti se o zisk mandátu vloni nepokoušeli. Průměrný věk uchazečů o post mosteckého senátora je 54 let. Hlasovací lístky mají žlutou barvu a jsou vytištěny pro každého kandidáta samostatně.  Starosta obce je distribuuje voličům nejpozději tři dny před začátkem voleb.

V rámci voleb bude zapojeno 124 volebních okrsků, které budou předávat zápisy se zaznamenaným počtem hlasů na dvou přebíracích místech ČSÚ. „Očekávám, že výsledky prvního kola budou k dispozici v sobotu do 17. hodiny. V zimním období ale rychlost zpracování závisí i na aktuální sjízdnosti silnic. Doufám, že volební komise, které nám povezou své zápisy na přebírací místa, dorazí, jak nejrychleji to půjde,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Průběžné a definitivní výsledky bude ČSÚ zveřejňovat na serveru www.volby.cz.

Vlastnímu zpracování výsledků předchází zkouška na volebních pracovištích. Naplánována je na dnešek.

Pokud z prvního kola nevzejde vítězný kandidát, který by obdržel nadpoloviční počet hlasů, půjdou voliči k urnám i v pátek a sobotu 3. a 4. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…