ČSÚ: Zahraniční obchod zaznamenal v březnu výrazný pokles vývozu, dovozu i přebytku bilance

07.05.2020 13:18

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 3,1 mld. Kč, který byl meziročně o 12,6 mld. Kč nižší.

ČSÚ: Zahraniční obchod zaznamenal v březnu výrazný pokles vývozu, dovozu i přebytku bilance
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Předběžné výsledky zahraničního obchodu se zbožím za měsíc březen již byly výrazně ovlivněny opatřeními přijatými v souvislosti s koronavirovou pandemií. Nepříznivě se to projevilo především u obchodu s motorovými vozidly a s elektrickými zařízeními. Celkový dovoz zboží meziročně poklesl o 10 %, vývoz zboží dokonce o 13 %. Celková bilance je meziročně výrazně nižší, nadále však zůstává v přebytku.“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Celkový zahraniční obchod se zbožím1) včetně obchodní bilance2) ovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru (odstávky výroby a uzavření firem). Největší pokles kladného salda byl zaznamenán u motorových vozidel (o 12,9 mld. Kč), dále pak u elektrických zařízení (o 3,9 mld. Kč) a strojů a zařízení (o 2,2 mld. Kč). Deficit se prohloubil u bilance základních farmaceutických výrobků (o 3,1 mld. Kč) a počítačů, elektronických a optických přístrojů (o 1,7 mld. Kč).

Na celkovou bilanci působil příznivě zejména menší deficit zahraničního obchodu s ropou a zemním plynem o 5,5 mld. Kč (vliv poklesu cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství) a se základními kovy o 3,1 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v březnu přebytkem 42,1 mld. Kč a byla tak meziročně o 15,9 mld. Kč nižší. Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se zmenšil o 3,2 mld. Kč a dosáhl 37,4 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 12,1 % a dovoz o 8,6 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 2,5 %) a dovozu (o 4,5 %).

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2019 klesl vývoz o 13,3 % na 284,4 mld. Kč a dovoz o 9,9 % na 281,3 mld. Kč. Březen 2020 měl o jeden pracovní den více než březen 2019.

V lednu až březnu 2020 dosáhl přebytek obchodní bilance 40,6 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 8,2 mld. Kč. Od začátku roku klesl meziročně vývoz o 5,1 % a dovoz o 4,5 %.

Další informace o zahraničním obchodu se zbožím ZDE.

graf

Upozornění na změny:
Český statistický úřad mění od roku 2020 doposud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE.

Počínaje zveřejněním dat za únor 2020 (6. 4. 2020) se mění způsob zpřesňování dat zahraničního obchodu se zbožím. Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty budou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data budou publikována vždy v září následujícího roku.

Poznámky:
1) Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
2) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie. Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období.
Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje roku 2018 jsou definitivní, údaje za jednotlivé měsíce roku 2019 a 2020 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…