ČT: Zločin v Polné se vrací na místo činu. Tentokrát ve třech předpremiérách

14.01.2016 18:30

Dvoudílný televizní film režiséra Viktor Polesného a scenáristy Václava Šaška Zločin v Polné budou mít obyvatelé Polné možnost vidět dříve než televizní diváci. Česká televize ve spolupráci s kinem Polná film pojednávající o tzv. „hilsneriádě“ uvede pro velký zájem hned ve třech předpremiérách. Vstup na projekce je zdarma.

ČT: Zločin v Polné se vrací na místo činu. Tentokrát ve třech předpremiérách
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Původně jsme počítali pouze s jedním slavnostním uvedením v kině Polná, a to za účasti části štábu a herců,“ říká kreativní producent Jan Štern, v jehož tvůrčí producentské skupině Zločin v Polné vznikl, a doplňuje: „Pouhou hodinu po ohlášení akce byla ale kapacita kinosálu zcela vyčerpána. Tak velký zájem jsme nečekali a příjemně nás překvapil. Proto jsme se s kinem dohodli, že přidáme další dvě projekce.“

„Hned po naplnění rezervací jsme se setkali s žádostmi o přidání dalších projekcí. Lidé volali, psali a také se ptali na pokladně kina. To, že Česká televize byla vstřícná další projekce přidat nás, a myslím, že i obyvatele Polné a okolí, velmi těší,“ doplňuje Jakub Skočdopole ředitel kina Polná.

V pátek 22. ledna dopoledne od 9:45 tak proběhne promítání filmu pro žáky osmých a devátých ročníků Základní školy Polná, na kterou jsou zváni i místní senioři. Večer se pak uskuteční slavnostní a nyní již plně obsazená předpremiéra s úvodem delegace z řad tvůrců a herců. Do Polné zamíří režisér Viktor Polesný, scenárista Václav Šašek a představitelé hlavních rolí Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Gabriela Míčová a Ondřej Kavan. Na sobotu 23. ledna je pak od 15:00 naplánováno poslední promítání snímku před jeho uvedením na televizní obrazovku. Všechny projekce proběhnou v kině Polná (Zámek 487, Polná). Zájemci o vstupenky se musí registrovat přímo na webových stránkách kina nebo na pokladně. Vstup na všechny projekce je zdarma.

Ve dvoudílném filmu přejde napínavé detektivní vyšetřování polenského mordu v reflexi společenského fenoménu tzv. hilsneriády, kdy se vzedmula obrovská vlna antisemitismu a do boje proti pověrám a za spravedlnost se zapojil i Tomáš Garrigue Masaryk (Karel Roden). „Ta událost, která se stala na přelomu devatenáctého a dvacátého století v Polné, nabízí příběh opravdu strhující. Brutální vražda mladé dívky a to, co po ní následovalo, je až mrazivě aktuální. Xenofobie, rasismus, antisemitismus, jiskra, která zapálí nenávistnou reakci části společnosti, to vše je v občas rozpolceném českém prostředí silně obsaženo,“ říká režisér Viktor Polesný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…