ČVUT: S unikátním glukometrem studenti zvítězili v celosvětovém finále soutěže

15.08.2017 16:46

Dne 15. srpna se proběhla v prostorách Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prezentace technického řešení glukometru X.GLU. Právě s tímto přístrojem vyhráli studenti Marek Novák, Barbora Suchanová a Tomáš Pikous soutěž Microsoft Imagine Cup v USA a na rozvoj projektu tak získali 5,5 milionu korun.

ČVUT: S unikátním glukometrem studenti zvítězili v celosvětovém finále soutěže
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Glukometr X.GLU má velikost kreditní karty a oproti původní verzi je napájen baterií. Toto řešení vzniklo na základě zpětné vazby od diabetiků, kteří preferují spíše nezávislost glukometru na mobilním telefonu. Glukometr využívá spolehlivou technologii jednorázových měřících proužků, která je již na trhu přes 20 let. Přístroj je aktuálně nejtenčím glukometrem na světě. Vytvořili jej sami studenti a implantovali do něj technologii přenášení dat z měření pomocí technologie NFC (využívá se například u platebních karet), která je levnější a bezpečnější. Nově také zařízení komunikuje pomocí Bluetooth, a to zejména kvůli přístrojům, které NFC nedoporučují.

Studenti ke glukometru rovněž vytvořili webové rozhraní pro rodiče a mobilní aplikaci pro děti. Naměřené hodnoty se z mobilní aplikace posílají do cloudu, kde jsou následně i uloženy a v případě kritických hodnot je řešení schopné rodiče real-time upozornit pomocí Skype bota na aktuální zhoršení stavu diabetika. Aktuální verze mobilní aplikace je zaměřena na děti. Ta obsahuje inovativní gamifikaci, která dítě pozitivně motivuje k měření a zároveň ho vzdělává o jeho nemoci.

V současné době projekt hledá investora pro pokrytí nákladů na rozběh výroby glukometrů a uvedení řešení na trh.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 129 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering“ na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems“ na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…