ČZU: Memorandum podpoří česko-indonéskou spolupráci

21.07.2014 10:45

Posílit dosavadní spolupráci v oblasti zvyšování kvality vzdělávání v zemědělství má za cíl nové Memorandum o spolupráci, které 18. července podepsal rektor Udayana University Bali prof. Ketut Suastika spolu s prvním prorektorem České zemědělské univerzity v Praze doc. PhDr. Michalem Lošťákem, Ph.D. Během téže slavnostní akce za účasti představitelů indonéské ambasády a zástupců univerzit bylo podepsáno i memorandum o spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci.

ČZU: Memorandum podpoří česko-indonéskou spolupráci
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Tzv. Memorandum of understanding (smlouva o spolupráci) je v mnoha zemích dokumentem, který usnadňuje či přímo podmiňuje podporu takové spolupráce z veřejných zdrojů. Proto rektor univerzity a také prorektor prof. Made Suastra, který univerzitu představil, ocenili zájem o spolupráci z české strany, jež, jak doufají, vyústí nejen do výměny studentů a pedagogů, ale jednoho dne do společného vzdělávacího programu.

Už nyní je sedmnáct studentů ČZU na Sumatře na měsíční letní škole a na ČZU studuje sedm studentů z Indonésie. „Smlouva nám pomůže dále rozvíjet spolupráci v jedné z nejlidnatějších zemí světa, která se velmi dynamicky rozvíjí mimo jiné v oblasti zemědělství a zpracování biomasy. Spolupráce se bude týkat především výměny studentů a pedagogů  Smlouva by měla také umožnit rozšíření spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, který se například týká léčivých rostlin, jež se tradičně používají na Bali,“ upřesnil doc. Michal Lošťák. Prorektorka UPOL doc. MUDr. Ivana Oborná, Ph.D., podpis memoranda vnímá jako další krok k výuce hlavního indonéského jazyka na olomoucké univerzitě, kde se již jiné asijské jazyky vyučují.  Připomněla též, že při UPOL jako jediné české univerzitě pracuje Konfuciova akademie.

Udayana University Bali navštěvuje přes 20 tisíc studentů prezenčního či dálkového studia. Má třináct fakult od jazykově a kulturologicky zaměřených, přes lékařské a přírodovědné až po ekonomickou a také jedinou fakultu v Indonésii zaměřenou na cestovní ruch. Ostatně jeden ze tří kampusů této univerzity se nachází v jižní části ostrova Bali, která je vyhledávána nejnáročnější turistickou klientelou.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…