Celní správa: Celníci úspěšně hodnotí kontrolní akci „ROAD 8“ na dálnici D8

23.09.2020 22:57

Celní správa ČR provedla ve dnech 17. až 19. září 2020 koordinovanou kontrolní akci „ROAD 8". Ta byla zaměřena na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, kontrolu vybraných výrobků, podléhajících spotřební dani, a pátrání po omamných a psychotropních látkách. Celníci na místě zjistili přes dvě desítky porušení právních předpisů. U dvou českých řidičů objevili celkem 10,68 g marihuany (7,28 g a 3,4 g). Služební pes pak v dalším dodávkovém vozidle označil tři balíčky obsahující dokonce 17,5 kilogramů stejné drogy. V daném případě v současné době probíhají další úkony.

Celní správa: Celníci úspěšně hodnotí kontrolní akci „ROAD 8“ na dálnici D8
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V rámci regionální kontrolní akce na dálnici D8 bylo nasazeno celkem 94 příslušníků útvarů dohledu Celní správy ČR a 63 služebních motorových vozidel.

Celníci během 36 hodin zkontrolovali 228 dopravních prostředků a 60 návěsů (přívěsů), nejčastěji imatrikulace registračních značek Rumunska (80), České republiky (40), Srbska (30), Spolkové republiky Německo (23), Bulharska (20) a Turecka (18).

Kontrolní stanoviště, které bylo posíleno o velkokapacitní mobilní rentgen, mobilní zavazadlový rentgen, služební kynologii a další speciální techniku obsluhovali ústečtí, středočeští a pražští celníci.

Hned první den akce si celníci v nočních hodinách vytipovali bílou Škodu Octavii české imatrikulace. Poté, co přistoupili ke kontrole a prověřili si vozidlo v mezinárodním systému SIS (Schengenský informační systém), zjistili, že je vozidlo hlášeno jako kradené. Bylo okamžitě zajištěno a společně s osádkou předáno Policii České republiky.

Řidič dalšího vytipovaného vozidla české imatrikulace nejen nikdy nevlastnil řidičské oprávnění, ale navíc byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. I jeho si převzala policie k dalšímu šetření.

V rumunské dodávce směřující do Německa kontroloři zjistili nelegální převoz více než třech kilogramů tabáku ke kouření. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 8 399 Kč.

Noc z 18. na 19. září přivedla kontrolním hlídkám do hledáčku vozidlo s bulharskou registrační značkou směřující do Německa. Při jeho kontrole byla objevena přeprava domácích mazlíčků ve velmi špatném zdravotním stavu. Konkrétně se jednalo o 7 psů a 5 koček. Na místo byli okamžitě přivoláni pracovníci krajské veterinární správy, kteří provedli zdravotní prohlídku zvířat a kontrolu průvodních dokladů. Vzhledem k tomu, že doklady všech zvířat byly neúplné a zvířata byla ve špatné kondici, rozhodl veterinář o jejich odebrání a převezení na veterinární kliniku, či předání do dočasné péče do útulku pro opuštěná zvířata.

Další řidič kontrolovaného vozidla s německou registrační značkou kontrolní hlídku zaujal nápojem, který popíjel. Po několika otázkách se řidič přiznal, že je pod vlivem alkoholu, a i k tomuto provinilci byla následně přivolána hlídka Policie České republiky.

V deseti případech řidiči použili zpoplatněnou pozemní komunikaci, aniž by uhradili povinný poplatek. Těm celníci na místě uložili sankce ve výši 12 000 Kč.

Celníci také v 17 případech zjistili, že řidiči dluží nedoplatky vůči státu. Na místě se jim podařilo vybrat několik tisíc korun, a to především od zahraničních řidičů, u kterých je velmi problematické tyto nedoplatky následně vymáhat.

Celní správa pátrá po zboží uniklém celnímu dohledu během své kontrolní činnosti pravidelně. V těchto aktivitách nepolevuje a zaměřuje se na ně i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…