Celní správa: Pozor na doprodej cigaret s neplatným kolkem

11.02.2017 9:10

Pouze do 31. března 2017 lze doprodávat cigarety s tabákovou nálepkou s uvedeným písmenem „S". Za porušení tohoto nařízení hrozí prodejcům propadnutí zboží a vysoké pokuty.

Celní správa: Pozor na doprodej cigaret s neplatným kolkem
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Prakticky každý rok dochází ke změně sazby spotřební daně, kterou jsou zatíženy tabákové výrobky. Změna této sazby je následně zanesena i do kódů tabákových nálepek neboli kolků, a to v podobě změny písmena abecedy. Pro rok 2016 platilo písmeno „S" a pro rok 2017 platí písmeno "T".

Odkaz na Cenový věstník MF ČR částka 13  ze dne 27. 12. 2016 - čl.1 - odkaz

V § 104 aktuálního znění zákona o spotřební dani (č. 353/2003 Sb.), jsou stanoveny sazby daně pro roky 2016 – 2018. V § 114 téhož zákona je zakotvena povinnost značit tabákové výrobky a v § 118c se zakazuje prodej cigaret, které nemají tabákovou nálepku s aktuální sazbou daně. Doprodej cigaret se sazbou daně z předchozího období s písmenem „S" je umožněn pouze do 31. března tohoto roku.

Pokud budou po tomto datu prodávány cigarety s tabákovou nálepkou s již neplatnou sazbou daně, bude na ně pohlíženo, jako by byly neznačené. Prodejce se pak vystavuje postihu ve smyslu § 135zk zmíněného zákona, a to ve formě vyměření dlužné daně (zdaněno aktuální sazbou), propadnutí zboží a pokutě od 50 000 korun až do výše 10 milionů korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…