Celní správa: Pražští celníci kontrolovali nelegální zaměstnanost v metropoli

07.09.2017 9:36

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí celníků, a provádí ji již třináctým rokem, od vstupu do Evropské unie. Ve středu provedli pražští celníci kontrolu zaměřenou právě na dodržování tohoto zákona (zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) a ke své kontrolní akci si vytipovali stavbu nově vznikajícího sportovního centra v Praze 6 – Řepích.

Celní správa: Pražští celníci kontrolovali nelegální zaměstnanost v metropoli
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celníci nejprve celou stavbu obklíčili, z důvodu možného útěku kontrolovaných osob. Na stavbě se nacházelo 25 dělníků, jedenáct pracovníků pocházelo ze zemí bývalého Sovětského svazu (Ukrajina, Bělorusko a Moldávie), dvanáct občanů české národnosti, jeden Rumun a jedna osoba ze Slovenska. Kontrolou bylo zjištěno, že u pěti osob zaměstnavatel nepředložil informační povinnost vůči úřadu práce a deseti osobám bylo umožněno pracovat bez řádného povolení k zaměstnání. Kontrolní akci byli přítomni i dva policisté z oddělení cizinecké policie ČR, kvůli kontrole dokladů a jejich pravosti, kteří zjistili, že jedna osoba z Rumunska má padělané osobní doklady – občanský průkaz a řidičský průkaz.

Celníci se velice často setkávají i s nešvarem, že právě pracovníci se zemí bývalého Sovětského svazu mají ve svém cestovním dokladu polské turistické nebo pracovní vízum, toto je však v žádném případě neopravňuje k vykonávání jakékoli pracovní činnosti na území našeho státu. Kontrolované osoby jsou rovněž lustrováni v systému celní správy, zda se nenachází v evidenci dlužníků, buď za pokuty v dopravě, nebo za jiné další přestupky, které udělují jiné státní orgány.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být uložena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného pracovního povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do deseti milionů korun.

Od začátku letošního roku provedli pražští celníci na území metropole 26 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání.

?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…