Celníci kontrolovali prodej alkoholu na festivalech

06.08.2015 15:40

Velký počet pořádaných kulturních akcí v letních měsících na Vysočině vede celníky z oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Kraj Vysočina ke zvýšeným kontrolám zaměřeným na prodej, značení a zdanění lihovin. Jejich součástí je i kontrola plnění oznamovací povinnosti prodejců lihovin, kterou jim ukládá příslušný zákon.

Celníci kontrolovali prodej alkoholu na festivalech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Minulý týden proběhla kontrolní akce na dvou festivalech konaných na Vysočině – na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou a Váza festu v Novém Městě na Moravě.

Kontrola na Sázavafestu, zaměřená právě na prodej alkoholu na základě oznamovací povinnosti byla negativní. Při kontrole na Váza festu však již celníci zajistili u třech prodejců 84 litrů lihovin. Prodejci nesplnili povinnost ohlásit plánovaný prodej lihovin. Zboží bylo zajištěno a prodejcům hrozí ve správním řízení uložení pokuty a propadnutí zboží.

Jelikož v těchto kontrolách budou celníci i nadále pokračovat, dovoluje se Celní úřad pro Kraj Vysočina znovu upozornit na ustanovení § 133 odst. 4 zákona 353/2003 Sb. o spotřebních daních, podle něhož má každá osoba, která prodává lihoviny (v lahvích i rozlévané) na veřejně přístupných sportovních a kulturních akcích, včetně tanečních zábav, diskoték, poutí i festivalů, povinnost nejpozději 3 pracovní dny před konáním akce o této činnosti informovat celní úřad, v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat.      

Za nesplnění ohlašovací povinnosti nebo při uvedení nesprávných údajů může správce daně právnické nebo podnikající fyzické osobě uložit ve správním řízení pokutu do výše až 1 milionu korun.

Formulář k vyplnění naleznete na stránkách Celního úřadu pro Kraj Vysočina na adrese:   

https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-kraj-vysocina/Stranky/formulare-ke-stazeni.aspx.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…