Češi jsou 4. nejobéznější Evropané

27.11.2014 16:48 | Zprávy

Češi se podle odborníků postupně odklání od nezdravých stravovacích návyků a namísto tučných a smažených pokrmů začínají preferovat lehká jídla z čerstvých surovin.

Češi jsou 4. nejobéznější Evropané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Tento trend je znatelný i ve změně poptávky návštěvníků nákupních center. Odborníci se shodují, že klíčovým hnacím motorem této změny je nárůst nadváhy a obezity Čechů, kterou v současnosti trpí na 57 % dospělých Čechů, stejně jako příbytek přidružených závažných onemocnění.

Podle informací Ministerstva zdravotnictví ČR roste u Čechů počet závažných onemocnění souvisejících s nezdravým životním stylem. V současnosti tak trpí nadváhou či obezitou více než 57 % dospělé české populace, což řadí Českou republiku po Anglii, Maltě a Maďarsku na 4. místo v Evropě. Nadváha a obezita pak koresponduje například s nárůstem osob trpících diabetem II. typu, kterých se v Česku již nyní podle ministerstva léčí na 850 tisíc, či s přibýváním osob s vysokým krevním tlakem.

Základním problémem ve výživě Čechů není podle údajů ministerstva primárně nedostatek potravin na trhu, ale nevyvážená dostupnost a skladba stravy, nadměrný energetický příjem, nedostatek zeleniny a ovoce, vysoká konzumace soli či nepravidelné stravování. Poměrně časté je také používání méně vhodných způsobů přípravy jídel, jako je smažení nebo fritování. U všech populačních skupin v Česku byl tak podle ministerstva zjištěn zvýšený příjem tuků a jednoduchých cukrů, u mužů pak i více cholesterolu a sodíku, než je stanoveno ve výživových cílech Světové zdravotnické organizace (WHO).

Podle odborníků si však Češi v poslední době zdravotní potíže spojené s nevhodným životním stylem stále více uvědomují a začínají se postupně přiklánět k celosvětovému trendu zdravého stravování. „Před 10 lety byl vztah Čechů ke stravování zcela odlišný, než jaký je nyní. Lidé vyhledávali smažená jídla, sladké limonády nebo českou kuchyni v podobě hutných omáček a knedlíků. V posledních 2 letech se však chutě a preference Čechů stáčí ke zdravé a lehké stravě. Lidé kladou důraz na čerstvost surovin a jako přílohu volí salát," potvrzuje trend Marek Sedlák, ředitel české sítě rybích restaurací Nordsee, které letos slaví 10leté výročí fungování v Česku. Podobný přístup začali Češi volit i v případě nápojů. „V období let 2010 až 2011 jsme zaznamenali změnu preferencí kupujících dle všeobecného povědomí o krizi, kdy lidé hledali ty nejlevnější produkty, o jejichž kvalitě by se dalo úspěšně pochybovat. Cena byla při nákupu to jediné kritérium. Nicméně od druhé poloviny roku 2012 pozorujeme značnou změnu v chování českých zákazníků. Lidé se začali více zajímat o své zdraví a volí potraviny, které jim dodají potřebnou energii a vitalitu. Tento růst poptávky u Čechů trvá dosud," souhlasí Marek Farník, ředitel společnosti UGO trade s.r.o., která provozuje síť barů Ugova čerstvá šťáva s čerstvými zeleninovými a ovocnými šťávami, koktejly či točenou zmrzlinou z čerstvého ovoce.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Kdo přesně si podle vás nepřeje mír?

Tvrdíte, že si ho nepřeje dost lidí. Podle mě jediný, kdo ho nechce je Putin. Jeho cíl je ovládnout Ukrajinu a podle mě přes to pro něj nejede vlak.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize: Lidský život? Náhoda ve vesmíru

22:03 Česká televize: Lidský život? Náhoda ve vesmíru

Nový dokument Androméďan nahlíží do světa Františka Koukolíka.