Česká krajina: K dokončení rezervace divokých koní chybí posledních 300 tisíc. Startuje sbírka na portálu Donio.cz

05.08.2020 11:48

Když letos na jaře zahájili ochránci přírody sbírku na dokončení rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice, zdály se potřebné 2 miliony korun jako nedostižná meta. Po několika měsících zbývá získat posledních 300 tisíc korun. Ochranářská organizace proto startuje poslední část kampaně na dárcovském portálu Donio.cz. Lidé, kteří chtějí přispět na záchranu divokých koní a dokončení jejich rezervace mohou přispět na https://www.donio.cz/CeskaKrajina.

Česká krajina: K dokončení rezervace divokých koní chybí posledních 300 tisíc. Startuje sbírka na portálu Donio.cz
Foto: Michal Köpping
Popisek: Divocí koně v rezervaci

„Dokončení rezervace nepomůže jen záchraně divokých koní, ale především zachránit mnoho drobnějších druhů, od motýlů až po vzácné květiny. V místech, kam se měla rezervace rozšířit podle původních plánů již před pěti lety, totiž tyto ohrožené organismy postupně vymírají,“ upozornil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Záchranu rezervace přitom výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru covid-19. Ochranáři kvůli zavedeným opatřením nemohli uskutečnit některé aktivity, které v rámci dárcovské kampaně plánovali. Součástí kampaně měly být i benefiční přednášky či výstavy ve školách nebo knihovnách. Kvůli uzavření škol a zrušení akcí pro větší počet osob museli ochranáři tuto důležitou část sbírky zrušit.

Díky podpoře veřejnosti se přesto postupně daří finanční prostředku na dokončení rezervace divokých koní a dalších velkých kopytníků získávat.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v lednu roku 2015. Od té doby se jim a dalším velkým kopytníkům postupně daří uzdravovat místní krajinu a zachraňovat v těchto místech před vymizením řadu ohrožených živočichů a rostlin. Lokalita se zároveň stala vůbec prvním místem na světě, kde v rámci jedné rezervace žijí tři klíčové druhy kopytníků Evropy, tedy zubři, divocí koně a zpětně šlechtění pratuři.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o přírodu může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Donio.cz, dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Semix, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…