Česká obchodní inspekce: Olomoucké mistrovství Evropy „lvíčat“ lákalo nepoctivé prodejce

05.07.2015 21:53

Polovina kontrolovaných prodejců v souvislosti s ME mladých fotbalistů do 21 let v Olomouci porušila zákon. Nejčastěji se inspektoři setkávali s nepoctivostí při prodeji. ČOI v Olomouci provedla během Mistrovství Evropy „lvíčat“ celkem 24 kontrol. Nedostatky byly zjištěny celkem u 12 prodávajících.

Česká obchodní inspekce: Olomoucké mistrovství Evropy „lvíčat“ lákalo nepoctivé prodejce
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontroloři se zaměřili na stánky se suvenýry, prodej potravin a stánky s občerstvením. Celkem navštívili
24 provozoven a ve 12 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, to je u poloviny kontrol.

Kontrolovány byly stánky s občerstvením, kde proběhlo 14 kontrol, z toho 8 s porušením. Dále inspektoři zkontrolovali tři prodejny potravin, v jednom případě se setkali s porušením právních předpisů. A inspekci neunikly ani služby nabízené v rámci šampionátu, těch bylo zkontrolováno pět, z toho ve třech případech s porušením. A zkontrolované dvě prodejny nabízejíc suvenýry byly bez závad.

Nejčastěji šlo o porušení zásad poctivosti prodeje (§ 3/1/a ZOS), a to v 8 případech. Na sedmi provozovnách chybělo ověřené měřidlo pro přeměření, na jedné provozovně nebyla podána správná míra. Dále spotřebitel nebyl seznámen s cenou (§ 12 ZOS) ve 2 případech a ve 2 případech nebyl vydán doklad o zakoupení (§ 16 ZOS).

Na základě porušení bylo pravomocně uloženo příkazem na místě celkem 6 pokut v celkové výši 6.000 Kč. Zjištěné nedostatky u 5 prodávajících jsou předmětem správního řízení. Porušení zjištěné na jedné provozovně bylo postoupeno jinému správnímu orgánu (Finančnímu úřadu), na dokladu o zaplacení uvedena částka 133 Kč, ale účtováno bylo jen 85 Kč.

Závěr

Výsledky kontrol během šampionátu svědčí o tom, že někteří podnikatelé svým jednáním nejen porušují zákony a poškozují spotřebitele, ale zejména ohrožují dobré jméno poctivých podnikatelů a České republiky v zahraničí. Vzhledem k počtu zjištění bude Česká obchodní inspekce provádět kontroly, zaměřené na ochranu spotřebitele i nadále, zejména na akcích, které navštěvuje velký počet zahraničních i našich návštěvníků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …