Česká obchodní inspekce: V Brně se prodával alkohol mladistvým

01.12.2019 15:06

Česká obchodní inspekce Jihomoravského kraje provedla mimořádnou kontrolu restaurací a provozoven s večerním a nočním provozem v Brně, která byla zaměřená na prodej alkoholu mladistvým. Bylo kontrolováno 9 provozoven a z toho v 7 případech byl mladistvým alkohol prodán.

Česká obchodní inspekce: V Brně se prodával alkohol mladistvým
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 65/2016 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, která prodejcům mimo jiné ukládá zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.  Kontrolní akce proběhla začátkem listopadu v Brně, kdy bylo mladistvým figurantům ve věku 15 a 16 let v 6 provozovnách prodáno pivo bez toho, že by obsluha ověřovala jejich věk. V dalším případě byl kontrolován e-shop, kdy byl objednán alkohol s osobním odběrem a objednávka byla mladistvému vydána.

Prodejci tak porušili v  7 případech § 11 odst. 5 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, kdy neověřili věk kupujícího a prodali alkoholický nápoj mladistvému. V 1 z těchto případů byl porušen navíc i § 15 odst. 2 téhož zákona, kdy prodejce alkoholických nápojů prostřednictvím prostředku komunikace na dálku neinformoval spotřebitele o zákazu prodeje osobám mladším 18 let zjevně viditelným textem a to způsobem přiměřeným možnostem prostředku komunikace na dálku.
Ve všech 7 zjištěných případech bude s prodávajícími zahájeno řízení o přestupku.

Ve dvou případech bylo při kontrolách zjištěno porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy v jednom případě prodejce porušil § 12 neseznámením spotřebitele s cenou nabízených výrobků, a ve druhém § 3 odst. 1 písm. d) použitím úředně neověřené váhy a § 10 odst. 1, kdy neoznačil výrobky výrobcem či dovozcem.

Obě zjištěná porušení byla řešena uložením sankce na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…