Česká obchodní inspekce varuje před magnetickými kuličkami

29.11.2021 11:48 | Tisková zpráva

Dětská nemocnice FN Brno upozornila Českou obchodní inspekci na magnetické kuličky, které způsobily malým dětem závažné zdravotní komplikace poté, kdy je spolkly.

Česká obchodní inspekce varuje před magnetickými kuličkami
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

„Letos už bylo nutné dokonce čtyři děti kvůli magnetickým kuličkám operovat,“ sdělil MUDr. Vladimír Bartl, CSc., vedoucí lékař Kliniky dětské chirurgie FN Brno. 

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15146 lidí
Inspektorát  ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj zahájil již příslušné kroky a bude nabídce a prodeji těchto výrobků na trhu věnovat zvýšenou pozornost.

MUDr. Vladimír Bartl, CSc., vedoucí lékař 6. oddělení Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno upozornil Českou obchodní inspekci na hračku, která se prodává pod označením „magnetické kuličky“. Tyto kuličky jsou totiž tak malé, že je dítě může snadno vdechnout či spolknout a z hlediska své velikosti jsou proto pro děti nebezpečné. Navíc hračka obsahuje magnet, který v případě spolknutí několika kuliček způsobí uvnitř těla dítěte, že se kuličky spojí dohromady. Z praxe lékařů jsou známy letos již minimálně 4 případy, kdy děti magnetické kuličky děti spolkly a následně byl nutný chirurgický zákrok.

Česká obchodní inspekce apeluje především na rodiče, aby takovou hračku malým dětem nedávali na hraní, a zároveň upozorňuje prodejce, že výrobky, které může malé dítě vdechnout či spolknout, ze zákona nelze prodávat či nabízet jako hračku dětem. ČOI bude nabídce a prodeji těchto výrobků na trhu věnovat zvýšenou pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…