Česká obchodní inspekce varuje před nebezpečným puzzle v podobě koníka

19.07.2015 21:03

Inspektoři České obchodní inspekce při monitorování trhu s hračkami narazili na výrobek, který představuje zejména pro nejmenší děti vážné riziko poškození zdraví. Nebezpečí hrozí při hře s dřevěnou skládačkou koníka, jejíž některé příliš malé části by dítě mohlo při vložení do úst snadno vdechnout nebo spolknout.

Česká obchodní inspekce varuje před nebezpečným puzzle v podobě koníka
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

To by mohlo při nešťastné souhře náhod vést k zablokování dýchacích cest, případně k poranění vnitřních orgánů. Vzhledem k vysoké míře rizika byla tato hračka po zpracování podkladů nahlášena do systému RAPEX.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu ČR je v nabídce pro spotřebitele výrobek, který hlavně pro děti představuje riziko. Jde o výrobek:

Puzzle dřevěné – Koník

Item:  No: 2069-10

EAN: 8761000050953

Výrobce: neznámý

Dovozce: O. K. STAR, s.r.o.

Dřevěný koník – nebezpečné puzzle na trhu

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce se celkem 8 dílků puzzle z 26 vešlo bez problému do zkušebního válce pro malé části, což znamená, že při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je možné, že při hře nastane situace, kdy může dojít ke zranění dítěte vdechnutím nebo spolknutím dílku skládačky a následně k dušení nebo vnitřnímu poranění dítěte. Vzhledem k absenci, jakýchkoli výstražných upozornění na obsah malých částí, může kupující tuto skládanku považovat za vhodnou pro děti do tří let.

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce prodej této nebezpečné hračky zakázala a následně distributor na základě uloženého opatření stáhl výrobek z trhu. Dřevěná skládačka koníka byla po kompletním zpracování dokladů nahlášena kontaktnímu bodu na MPO ke zveřejnění v databázi nebezpečných výrobků RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…