Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečný světelný řetěz ve tvaru soba

15.08.2021 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu nebezpečný vánoční světelný řetěz ve tvaru soba. Pokud se uživatel dotkne živé části výrobku, která je pod napětím, může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečný světelný řetěz ve tvaru soba
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele vánoční světelný řetěz, který se prodává pod názvem Světelný řetěz LED diody Sob.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Tento elektrický výrobek nemá vyměnitelné světelné zdroje, je opatřený elektronickou jednotkou pro tvorbu světelných efektů a vysouvací dvojpólovou vidlicí. Výrobek a obal výrobku je označen značkou shody CE, 220-240 v, 50 Hz, model V8F50, značkou tř. ochrany II, značkou vnitřní použití, značkou střídavého proudu, IP20, stručný návod k použití byl u výrobku přiložen a byl uveden v českém jazyce. Výrobce Huashun Lightng Co., Ltd., dovozce OHNIVÁK EURO SRO.

Česká obchodní inspekce zjistila příčinu nebezpečnosti, která je v napájecím přívodu. Ten není k elektronické jednotce pro světelné efekty bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení (připojeno pouze tavnou hmotou a pájením). Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky. Tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se dotkne živé části výrobku, která je pod napětím, a dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Uložené opatření:

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření dle ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, to znamená okamžité stažení uvedeného výrobku, jež je nebezpečný a již byl uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému RAPEX. 

Informace o výrobku

Název výrobku: Světelný řetěz LED diody Sob

Typ / číslo modelu: světelný řetěz / model V8F50

EAN: 201955667885

Identifikační údaje výrobce: Huashun Lightng Co., Čína

Identifikační údaje dovozce: OHNIVÁK EURO SRO.

Distributor: Loat Nguyen Van, Poštovní 924, 35731 Horní Slavkov,

Země původu: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…