Česká pošta: Aršík ke stým narozeninám slavného páru

07.09.2022 15:13 | Tisková zpráva

Ve středu 7. září Česká pošta uvede do prodeje nový příležitostný poštovní aršík se dvěma známkami Dana a Emil Zátopkovi.

Česká pošta: Aršík ke stým narozeninám slavného páru
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Výtvarný návrh připravili Eva Hašková a Jan Maget. Emise je vzpomínkou na úspěšný a slavný manželský pár československých atletů a olympijských vítězů. Manželé Zátopkovi se narodili ve stejný den před 100 lety, 19. září 1922. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Známka s nominální hodnotou 27 Kč je věnována Daně Zátopkové, rozené Ingrové. Narodila se do rodiny vojáka z povolání a s atletikou se prvně setkala na gymnáziu. Už po dvou letech trénování, v roce 1948, jako mistryně republiky odjela reprezentovat Československo na olympijské hry do Londýna. Svého největšího sportovního úspěchu dosáhla podobně jako její manžel na olympijských hrách v Helsinkách. Svoji zlatou medaili v hodu oštěpem získala 24. července 1952, ve stejný den, kdy její manžel Emil vybojoval zlatou medaili v běhu na 5 km. Oba medaile získali v řádu několika minut po sobě a dodnes se jedná o jediný zapsaný manželský pár, který takto zvítězil na Olympijských hrách. Dana Zátopková zemřela 13. března 2020 v Praze ve věku 97 let.

Portrét Emila Zátopka vévodí známce s nominální hodnotou 33 Kč. „Ťopek“ se narodil do chudé rodiny a pracovat začal už v šestnácti letech v Baťově obuvnické továrně, kde se jeho talent snažili podchytit atleti Baťova klubu. Přesto mu zpočátku vítězství unikala. Teprve jeho vlastní tréninková metoda odstartovala řadu ohromujících vítězství na vytrvaleckých tratích. Emil Zátopek se stal se prvním člověkem, jenž dokázal uběhnout trať dlouhou 10 km pod 29 minut a trať 20 km pod 1 hodinu. Legendou se stal během olympijských her v Helsinkách v roce 1952, kde vyhrál běh na 5 km, 10 km a maratón, který tehdy běžel poprvé v životě. V každé z těchto disciplín zvítězil v olympijském rekordu. Emil Zátopek zemřel 21. listopadu 2000 v Praze.

Společně s aršíkem vychází i dvojice obálek prvního dne vydání (FDC). Námětem jedné z nich je Dana Zátopková zobrazená s oštěpem v ruce a českou vlajkou na zádech, na druhé Emil Zátopek protrhává cílovou pásku vyobrazenou v národních barvách.

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., aršík metodou ofsetu v nákladu 26 000 kusů a oba druhy FDC digitálním tiskem po 2 600 kusech.

Nový poštovní aršík si mohou zájemci zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…