Česká pošta: Nechoďte na poštu, když nemusíte, pořiďte si datovou schránku

05.04.2020 14:19

Pro všechny uživatele datových schránek je od 24. března odesílání Poštovních datových zpráv zdarma. A to do odvolání, ale minimálně po dobu vyhlášeného nouzového stavu.

Česká pošta: Nechoďte na poštu, když nemusíte, pořiďte si datovou schránku
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Průměrný denní počet odeslaných Poštovních datových zpráv během standardního období je 2500. V těchto dnech se pohybujeme na úrovni pěti tisíc odeslaných Poštovních datových zpráv.

Poštovní datová zpráva plně a spolehlivě nahradí běžnou písemnou korespondenci mezi občany, podnikateli nebo firmami. Zaslání Poštovní datové zprávy je zcela rovnocenné odeslání doporučeného dopisu, navíc je tato zpráva považována za doručenou již okamžikem přihlášení oprávněné osoby do datové schránky. Lze takto posílat například faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty. Poštovní datová zpráva tak plně a spolehlivě nahradí běžnou písemnou korespondenci mezi občany, podnikateli nebo firmami.

Každý den ve standardním období je zřízeno 400 datových schránek na žádost. Tedy mimo zákonnou povinnost. Od 23. března do 1. dubna bylo na pracovištích České pošty, kde jsou poskytovány služby CzechPOINTu, denně zřízeno v průměru 639 datových schránek na žádost. Rekordním dnem byl 1. duben, kdy si lidé nechali zřídit 1318 datových schránek na žádost.

„Datová schránka poskytuje rychlý a efektivní způsob komunikace. V současné krizové situaci má samozřejmě tu přidanou hodnotu, že ji můžete využívat z domova a nemusíte kvůli poslání doporučeného dopisu chodit na poštu. I takové detaily dnes pomáhají v boji s koronavirem,“ říká ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

Celkem je v České republice zřízeno necelých 1,1 milionu datových schránek, přes které bylo odesláno již téměř 745 milionu datových zpráv. Více informací o datových schránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…