Česká pošta: Nová známka připomíná Moliera a jeho tvorbu

19.01.2022 17:56 | Tisková zpráva

Česká pošta ve čtvrtek 20. ledna uvede do prodeje novou příležitostnou poštovní známku Moliere, jejíž výtvarný návrh pochází z dílny Karla Zemana a rytinu obálky prvního dne vydání připravil Jaroslav Tvrdoň.

Česká pošta: Nová známka připomíná Moliera a jeho tvorbu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Námětem známky je francouzský dramatik Molière, který má v ruce brk a píše divadelní hru, v pozadí se na jevišti odehrává klíčová scéna ze hry Tartuffe. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

První nové známky roku jsou každoročně vydávány 20. ledna na počest vydání první známky samostatné České republiky v roce 1993.

Molière, vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin, byl francouzský dramatik a herec, jenž se narodil v roce 1622 v Paříži a ve svých hrách často zesměšňoval společnost i církev. Jeho matka pocházející z bohaté rodiny zemřela, když mu bylo 10 let a otec byl dvorním čalouníkem. Ačkoli Jean-Baptiste studoval na clermontské jezuitské koleji, počítalo se s tím, že po otci převezme řemeslo. Studoval také právo v Orléans, ale není doloženo, že obor absolvoval. V roce 1643 se rozhodl opustit dosavadní způsob života, začal se věnovat divadlu a zvolil si přezdívku Molière. Patřil mezi nejúspěšnější evropské autory veseloher klasicismu. Napsal celkem přes 30 her a v desítkách dalších hrál. Proslavil se tzv. nízkým dramatem, kam patří komedie, satira či fraška. Jeho hry vycházely i z italské komedie dell'arte, která byla založena na improvizaci. Molière zemřel 17. 2. 1673 v 51 letech v Paříži. Trpěl plicní tuberkulózou a odmítl zrušit reprízu hry Zdravý nemocný, v níž hrál hlavní roli. Po odchodu z jeviště se zhroutil a ten den odešel navždy.

Součástí emise známky je i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž motivem je scéna ze hry Zdravý nemocný: hypochondr Argan je opečováván lékařem a služkou, která mu natřepává polštář. Divadelní obraz je orámován předměty vztahujícími se k tématu – nočník, klystýr, lékárnické stojatky – jedna s namletou mumií, druhá s dračí krví. Předměty jsou proložené různými tabletkami. Lékárnickému hmoždíři je vročen letopočet 1673. Je to rok, kdy Molière Zdravého nemocného napsal, s úspěchem jej poprvé uvedl a na jevišti sám hrál.

Nominální hodnota nové příležitostné známky je 23 Kč a lze ji použít na vnitrostátní obyčejné psaní do 100 g v ekonomickém režimu dodání.

Novou příležitostnou poštovní známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ofsetu nákladem 500 000 kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky v nákladu 2 600 kusů.

Zájemci si mohou novou známku zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…