Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Se zábavní pyrotechnikou buďte opatrní

17.12.2019 10:57

Ohňostroje, petardy a dělobuchy patří neodmyslitelně k vánočním svátkům, silvestrovskému veselí a k novoročním oslavám. Nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou však může způsobit bolestivé a vážné úrazy.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Se zábavní pyrotechnikou buďte opatrní
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna eviduje několik desítek klientů, kteří se v uplynulých pěti letech na přelomu prosince a ledna vážně poranili.

 „Mezi nejčastější úrazy spojené s používáním zábavní pyrotechniky patří popáleniny na nejrůznějších částech těla, úrazy rukou, amputace prstů, úrazy oka. Neodborná či neopatrná manipulace může způsobit i protržení ušního bubínku či otevřené rány na hlavě, rukou a krku.  Evidujeme i pojištěnce s popáleninou rohovky a spojivkového vaku,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová. 

Nejvyšší náklady si vyžádalo velmi vážné poranění oka a očnice, které na přelomu let 2018 a 2019 utrpěl jedenašedesátiletý pojištěnec. „Jeho léčba si vyžádala téměř půl milionu korun. S úrazem oka vyhledal lékařskou pomoc také třiačtyřicetiletý muž a pro ČPZP to znamenalo náklady přesahující 25 tisíc korun. Zhruba stejnou částku mohou zdravotní pojišťovny uhradit i za amputaci prstů,“ doplnila mluvčí Mazurová. Poranění pyrotechnikou se nevyhýbá ani dětem. Ty by přitom s petardami vůbec manipulovat neměly.

Pokud lidé zábavní pyrotechniku používají, měli by podle odborníků dbát na to, aby nebyla prošlá a aby byla zakoupená u ověřených prodejců, ne ve stáncích nebo tržnicích. Důležité je dodržet návod k použití. K vážným zraněním zábavní pyrotechnikou dochází často i proto, že vznikají neodbornou manipulací z bezprostřední blízkosti. Pozor by si lidé měli dát i na pohyb osob a zvířat v okolí odpalovací techniky, aby nezpůsobili úraz někomu jinému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…