Česká správa sociálního zabezpečení a Sociálna poisťovňa podepsaly dohodu o elektronické výměně údajů

08.10.2021 19:04 | Tisková zpráva

Informaci o žití jako zákonem požadovanou podmínku vyplacení důchodu do zahraničí si od Nového roku budou mezi sebou vyměňovat přímo Česká správa sociálního zabezpečení a Sociálna poisťovňa a senioři tak ušetří čas i peníze při ověřování podpisu na potvrzení. Umožňuje to vzájemná dohoda o elektronické výměně údajů, kterou dnes podepsali František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení a generální ředitel Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Česká správa sociálního zabezpečení a Sociálna poisťovňa podepsaly dohodu o elektronické výměně údajů
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Důchodci, kteří dostávají důchod z České republiky na účet a mají bydliště na Slovensku, budou mít o starost méně. Potvrzení o žití budou předkládat České správě sociálního zabezpečení podle české legislativy jen jednou ročně. Dosud tak činili každý čtvrtrok anebo pokaždé při žádosti o výplatu dávky. Důchodci, kteří dostávají důchod od Sociálnej poisťovne a mají bydliště v České republice, naposledy doručí potvrzení pojišťovně za rok 2021. Dohoda mezi Českou správou sociálního zabezpečení a Sociálnou poisťovňou umožňuje elektronickou výměnu údajů o příjemcích důchodových dávek žijících na území druhého státu. „Velmi si cením práce obou projektových týmů, které se podílely na technickém zajištění a nastavení spolupráce mezi našimi institucemi. ČSSZ se dlouhodobě zaměřuje na digitalizaci služeb a mezinárodní výměna dat k tomu bezprostředně patří,“ uvedl František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení. „Sme radi, že občanom v oboch republikách uľahčujeme život. Odbúravame ďalšiu z byrokratických povinností a verím, že tento krok ocenia nielen seniori, ale aj zamestnanci v oboch inštitúciách,“ dodal generální ředitel Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Obě instituce v minulých týdnech připravily a testovaly projekt automatické výměny údajů v oblasti důchodových dávek a do konce tohoto roku bude probíhat jeho pilotní provoz. Od 1. ledna 2022, kdy smlouva nabude účinnosti, by se projekt měl spustit naostro do plného provozu. Výměna dat o úmrtí příjemců důchodu tak nahradí papírové vystavování a doručování potvrzení o žití, které je potřebné pro výplatu důchodu.

Česká a slovenská strana si na základě podepsané dohody budou v první fázi projektu vyměňovat údaje o úmrtí, aby nedocházelo k neoprávněné výplatě dávek, a následně v dalších fázích projektu přijde na řadu i výměna ostatních informací z oblasti důchodového pojištění (výše důchodu, druh důchodu, druh a výše srážky). Nejdůležitější oblastí je přitom právě snížení přímé administrativní zátěže důchodců související s předkládáním dokladu o žití pro účely výplaty důchodu. Přínosem elektronické výměny údajů o úmrtí bude i eliminace rizika neoprávněné výplaty důchodu a jeho následné refundace.

V srpnu 2021 Česká správa sociálního zabezpečení občanům žijícím na Slovensku vyplatila 36 665 důchodů 36 023 důchodcům. Naopak Sociálna poisťovňa vyplatila do České republiky 14 158 důchodů.

V současnosti v České republice důchodci bydlící na Slovensku, kteří dostávají na účet důchod z českého sociálního systému, české instituci předkládají potvrzení o žití. Činí tak čtyřikrát ročně v případě pravidelných výplat a u nepravidelných výplat je to vyžadováno vždy. Nově tak od ledna 2022 budou činit už jen jednou. Česká správa sociálního zabezpečení bude své klienty informovat dopisem, kde získají podrobnější informace a jehož přílohou bude i tiskopis Potvrzení o žití – v případě nepravidelných výplat na účet v listopadu 2021, v případě pravidelných výplat v únoru 2022. Klienti se proto na Českou správu sociálního zabezpečení nemusejí obracet. Detailní informace budou rovněž uvedeny na webu www.cssz.cz.

Na Slovensku je to podobné, v současnosti jednou ročně do konce ledna příslušného roku předkládají Sociálnej poisťovni potvrzení o žití ti důchodci, kteří pobírají důchod ze slovenského sociálního systému, ale žijí v České republice. Naposled žití doloží Sociálnej poisťovni za rok 2021 do konce ledna 2022. Tiskopis potvrzení o žití jim Sociálna poisťovňa doručí s rozhodnutím o zvýšení důchodu (valorizaci) v prosinci. Následně už potvrzení o žití za rok 2022 Sociálna poisťovňa nebude od seniorů vyžadovat. Informace slovenské instituci poskytne přímo Česká správa sociálního zabezpečení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…