Česká televize: Laskavě krutý Trpaslík Jana Prušinovského a Petra Kolečka se poprvé představí na internetu

18.12.2016 14:16

Nejnovější projekt režiséra Jana Prušinovského a scenáristy Petra Kolečka – šestidílný komediální seriál Trpaslík – míří na televizní obrazovky. „Rodinná komedie, která není pro celou rodinu“ se na obrazovkách poprvé objeví 2. ledna ve 21.00 hod. V premiéře ji ale diváci budou moci zhlédnout ještě dříve. Trpaslík se totiž stane prvním projektem, který Česká televize nejprve uvede na internetu.

Česká televize: Laskavě krutý Trpaslík Jana Prušinovského a Petra Kolečka se poprvé představí na internetu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Trpaslík je seriál, u nějž předpokládáme, že zaujme také mladší divácké skupiny, které si často snáze hledají cestu k televiznímu obsahu přes internet,“ říká kreativní producentMichal Reitler a Jan Prušinovský jej doplňuje: „Je fajn, že Česká televize o takového diváka stojí a snaží se mu jít vstříc." Seriál se v premiéře představí divákům už 28. prosince, a to exkluzivně v iVysílání na webu České televize nebo na chytrých televizorech s podporou HbbTV. Zde bude první díl Trpaslíka ke zhlédnutí až do 30. 12.

Hlavní hrdiny Trpaslíka tvoří obyčejná rodina z Nymburka – Jarda, Katka, Luděk, Janička, Vladimír a Václav Staňkovi. Patnáctiletý Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou jako její strýc Vladimír, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře, nejradši má kaši. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich nemyslí.

V hlavních rolích seriálu se objeví Michal Suchánek, Marika Procházková, Martin Hofmann, Jana Šulcová, Petr Nárožný a další. Po delší době přijal seriálovou roli také Josef Abrhám.„Josef je stará škola a to já mám hrozně rád. Dlouho váhá, všechno řeší dopředu,“ říká k obsazení české herecké legendy Jan Prušinovský a dodává: „Pár lidí mi říkalo, že to herec jeho kalibru nevezme, ale já to natruc zkusil. Dal jsem mu scénář a neřekl mu, jakou roli by měl hrát. Zavolal asi za týden a řekl, že by si zahrál toho dědečka.“ „Jarda Staněk by o sobě nejspíše řekl, že je přísný, ale spravedlivý. A že je rodinný typ. A není pravda, že není vnímavý. Konec konců ho nejlépe charakterizuje jeho vlastní věta:‚Hochu, já jsem citlivej jako prase!‘,“ popisuje svou postavu hlavy rodiny StaňkovýchMichal Suchánek. Jeho manželku, Katku Staňkovou, si zahrála Marika Procházková, která ji popisuje: „Jako matka je starostlivá, utahaná, přetažená a ŠOKOVANÁ, jako žena nespokojená, podrážděná, přehlížená a ŠOKOVANÁ. V Nymburce ji chybí VŠECHNO, ale to by ji chybělo VŠUDE, pokud se nepřestane chovat a vypadat jako chlap.“ „Jsem zvědavý, jak Trpaslíka diváci přijmou, protože Honza Prušinovský je režisér velmi razantní a ve svých filmech neváhal ukázat, jak umí být reálný svět tvrdý,“ říká Petr Nárožnýa pokračuje: „Jeho humoru musíte fandit. Pokud ho divák a priori odmítne, nikdy mu nepřijde na chuť. To je ale risk každého dobrého režiséra.“

„Trpaslík je originálním autorským projektem, je inovativní obsahem i formou, humorem i dějovou linií. Jsme rádi, že tandem Jan Prušinovský a Petr Kolečko funguje a můžeme už nyní slíbit, že v České televizi nejde o jejich poslední projekt," uvádí ředitel programuMilan Fridrich.

Trpaslík je již čtvrtým projektem, na němž se sešli scenárista Petr Kolečko a Jan Prušinovský. „My s Petrem vlastně nespolupracujeme výhradně a dokonce bych ani neřekl, že často. A dá se říct, že jsme se spolu naučili psát až poměrně nedávno,“ říkáJan Prušinovský a dodává: „Trpaslík je vlastně první text, který jsme spolu dělali jako tvůrčí dvojice, tedy od námětu po poslední verzi.“ Petr Kolečko jej doplňuje: „My se prostě snažíme s Honzou najít co nejlepší cestu k výsledku. Myslím, že spolu vzájemně docela dokážeme potlačit naše ega. Asi nikdy jsme ještě nedošli na úplný konec, ale bavíme se u toho a lidi snad docela taky.“ Kreativní producent Michal Reitler, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vznikl, pak uzavírá: „Je radost sledovat, jak jsou oba neúnavní v hledání ještě lepšího řešení, jak jsou otevření připomínkám, jak umí být důslední i neústupní, zahlédnou-li hrozbu kompromisu. Možná i proto, že se potkali po delší době, kdy se každý věnoval svým projektům."

hrají: Michal Suchánek, Marika Procházková, Jakub Šorm, Tereza Taliánová, Martin Hofmann, Milena Minichová, Jana Šulcová, Petr Nárožný, Martin Kyšperský Josef Abrhám, Martin Myšička, Nami Havelková a další // režie: Jan Prušinovský // dramaturgie:Markéta Navarová // scénář: Jan Prušinovský a Petr Kolečko // producenti: Ondřej Zima a Jan Prušinovský // kreativní producent ČT: Michal Reitler // hlavní kameraman: Petr Koblovský // střih: Lukáš Opatrný a Michal Böhm // zvuk: Matěj Matuška a Michal Čech // hudba: Ondřej Anděra // architekt: Jan Novotný // kostýmy: Ivan Stekla // výkonný producent: Silvie Michajlova // výkonný producent ČT: Matěj Stehlík // pro Českou televizi vyrobila společnost OFFSIDE MEN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…