Česká televize: Novinky z Cannes - Oscarová Judy, Malkovich jako Nový papež nebo Útok v Salisbury

27.01.2021 21:20

Série Nový Papež oscarového režiséra Paola Sorrentina, Útok v Salisbury natočený podle skutečných událostí, cenami ověnčené šestidílné drama Roky a roky či Geniální přítelkyně podle knižního bestselleru. To je jen krátký výčet seriálové tvorby, kterou Česká televize získala po své diváky na mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby.

Česká televize: Novinky z Cannes - Oscarová Judy, Malkovich jako Nový papež nebo Útok v Salisbury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Veřejnoprávní televize na něm pro diváky zajistila také řadu kriminálních sérií, dokumentů a filmových premiér. Naopak zahraničním vysílatelům ČT prodala řadu pohádek či minisérií včetně, na České lvy nominovaného, Herce.

„Podzimní televizní trh MIPCOM se kvůli koronavirové pandemii nekonal tradičně v Cannes, nýbrž pouze online, prostřednictvím virtuálních platforem. I přesto se České televizi podařilo zajistit dlouhou řadu vynikajících pořadů,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich a pokračuje: „Jedná se například o Nového papeže, který navazuje na předchozího Mladého papeže. Jude Law sice stráví v tomto pokračování většinu času v ústraní, diváci se ale mohou těšit na hvězdného Johna Malkoviche. Dále o sérii Útok v Salisbury inspirovanou skutečnými událostmi nebo třeba o životopisný film o fenomenální zpěvačce a herečce Judy Garland, za jejíž ztvárnění získala Renée Zellweger v loňském roce Zlatý Glóbus, Oscara i Filmovou cenu Britské akademie.“

Ze seriálové tvorby v letošním roce na obrazovce České televize diváci uvidí drama podle skutečných událostí Útěk z vězení v Dannemoře režírované Benem Stillerem, oceňovaný britský dramatický seriál Roky a roky, druhou sezónu Potvory nebo televizní verzi kultovních románů Eleny Ferrante Geniální přítelkyně.

Příznivce kriminálních příběhů jistě potěší premiérové série Bodyguard, Bancroftová I, II nebo Sestra, které doplní francouzský krimiseriál Balthazar a nejnovější řada Případů detektiva Murdocha. Historických událostí se dotkne unikátní televizní počin – válečný seriál Svět v plamenech nebo tituly Bílá princezna a Španělská princezna.

V televizní premiéře se divákům představí bohatá evropská produkce: maďarské drama oceněné na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Rodinné štěstí, polský film o pronásledování církevních představitelů Zákal či společensko-kritický snímek Klér. Chybět nebudou ani světové filmové hity, jako jsou Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Božská Florence, Vévodkyně nebo Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny režírovaný Melem Gibsonem.

Tradičně bohatá bude také kolekce zakoupených dokumentů od BBC. Z dávné historie ČT uvede pořady Neandrtálci, Hrdinové starověkého Řecka nebo Tutanchamonův odkaz, ze současnosti pak třídílný cyklus Putin. Ze světa fauny a flóry se v programu objeví například Špioni na sněhu, v němž přírodu odhalují kamery na tělech zvířat.

Online veletrhu se Česká televize účastnila také jako aktivní producent. „Zahraniční vysílatelé opět potvrdili zájem o hranou tvorbu České televize, a to zejména o tradičně populární pohádky a krimiseriály. Do jižní Ameriky putují Spravedlnost, Stockholmský syndrom, Místo zločinu Ostrava nebo například třetí série Labyrintu. Tamní diváci rovněž uvidí minisérie Vodník a Živé terče či snímky DUKLA 61 a Metanol. Štědrovečerní pohádku Princeznu a půl království koupili pro své diváky vysilatelé v Německu a v Polsku. A právě v těchto dnech nám byl potvrzen i nákup minisérie Herec, nominované na České lvy, a to satelitní společností Eurochannel působící v mnoha zemích Evropy a Ameriky,“ shrnuje obchodní ředitel České televize Hynek Chudárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…