České centrum Paříž představí Ferdu Mravence

03.01.2017 21:00

Vernisáž ve čtvrtek 12. ledna 2017 od 19h za přítomnosti kurátora, historika komiksu Tomáše Prokůpka, a ředitelů společnosti Malavida films, Lionel Ithurralde a Anne-Laure Brénéolové.

České centrum Paříž představí Ferdu Mravence
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Český novinář, spisovatel a kreslíř Ondřej Sekora (1899–1967) vytvořil řadu populárních kreslených postav, nejúspěšnější z nich však bezpochyby je Ferda Mravenec. Tento hrdina nejprve vystupoval v Sekorových novinových stripech a v roce 1936 se objevil v autorově první prozaické knize, po níž následovalo pět dalších publikací s mravenčím všeumělem v hlavní roli. Knížky s Ferdovou Mravencem byly přeloženy do řady světových jazyků včetně němčiny, ruštiny, čínštiny a japonštiny a brzy se dočkaly adaptací v rozhlase, v divadle nebo animovaném filmu. Pro Sekorovu tvorbu – a nepřímo i vznik Ferdy Mravence – přitom byly zásadní téměř dva roky, které ve 20. letech 20. století strávil v Paříži. A protože právě nyní vychází vůbec první francouzský překlad Ferdových příhod a do francouzských kin putuje jedna z jejich nejlepších filmových adaptací, má výstava ambici s hrdinou a jeho autorem blíže seznámit také francouzskou veřejnost.

Výstava potrvá od 13. ledna do 10. února 2017, otevřená bude od úterka do soboty od 13h do 18h, ve středu do 20h.

Vstup volný.

Doprovodný program:

Pondělí 16. ledna v 19h - promítání krátkých filmů mistra české animace Karla Zemana, včetně jeho prvního filmu, Vánočního snu, realizovaného původně společně s Hermínou Týrlovou ve stejném studiu, ve kterém krátce předtím režírovala prvního filmového ferdu mravence.

Pondělí 23. ledna v 19h - promítání krátkých filmů Hermíny Týrlové, včetně první filmové adaptace Ferdy mravence z let 1943-44.

Pondělí 30. ledna v 19h - promítání film Kdo chce zabít Jessi? Václava Vorlíčka, na kterém spolupracoval další velký český tvůrce komiksů, Kája Saudek.

Středa 8. února 2017 - celonárodní premiéra cyklu filmů Příhody Ferdy mravence Hermíny Týrlové, 1977, 44 min, bez dialogů (distribuce: Malavida films).

Místo konání:

18 rue Bonaparte
75006 Paříž
Francie

Datum:

Od: 12.1.2017 0:00
Do: 10.2.2017

Organizátor:

České centrum

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Z toho více než 160 uskutečněných akcí patří do kategorie scénická umění. Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…