České dráhy: Regionální Den železnice v Královéhradeckém kraji

08.09.2018 13:57

O tomto víkendu startují oslavy svátku železničářů. Na hlavním nádraží v Trutnově na návštěvníky čeká v rámci dne otevřených dveří pestrý doprovodný program, chybět nebudou ani jízdy parním vlakem. Během dne mají návštěvníci také zvýhodněný vstup do vybraných památek a muzeí.

České dráhy: Regionální Den železnice v Královéhradeckém kraji
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V neděli brzy ráno vyjíždí parní vlak s lokomotivou „Bulík“ z Hradce Králové do Trutnova. Jízdy parním vlakem si pak zájemci užijí také mezi Trutnovem a Adršpachem. Na návštěvníky čeká v trutnovském depu například výstava vozidel Českých drah a speciálních drážních vozidel SŽDC, nejen děti si vyzkouší jízdu na stanovišti malé lokomotivy v obvodu depa a k vidění bude i dětská zahradní železnice nebo výstava modelových kolejišť a železničních modelů. Během dne zahraje několik hudebních skupin. Celodenní program začíná v 8:30 a potrvá do 16:30 hodin.

Partnerskou akcí k oslavám na železnici jsou Dny Evropského kulturního dědictví pořádané městem Trutnov. Zájemci mohou navštívit Muzeum Podkrkonoší, dělostřeleckou tvrz Stachelberg z roku 1938 (ČD zajišťují provoz kyvadlových autobusů k tvrzi), podzemní chodbu v městském parku, památník generála Gablenze s krásným výhledem na město i Krkonoše, Janskou kapli s exponáty z prusko-rakouské války.

Regionální dny železnice letos hostí i další města: jako první budou v sobotu 8. září v Příbrami, následovat pak budou 9. září právě v Trutnově, dále 15. září v Praze, České Třebové a Olomouci, 28. září v Horažďovicích a 29. září v Brně a Ostravě. Největší událostí ale bude v sobotu 22. září 2018 Národní den železnice, který letos proběhne v Českých Budějovicích.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 179 lety.

Podrobný program regionálního Dne železnice v Trutnově najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…