České dráhy přidají 415 bezbariérových spojů

02.01.2014 20:58

České dráhy zavedou v novém Jízdním řádu 2014 celkem 4 404 bezbariérových spojů. Je to o 415 bezbariérových vlaků více než v končícím jízdní řádu.

České dráhy přidají 415 bezbariérových spojů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Při denním průměru 6 725 vypravených spojů představují vlaky přístupné vozíčkářům již 2/3 naší denní průměrné nabídky. Možnost bezbariérového cestování je v letošním roce zcela nově zavedena nebo podstatně rozšířena hlavně na regionálních linkách v různých koutech České republiky. Nový jízdní řád začne platit již tuto neděli 15. prosince.    

V průběhu roku 2013 uvedly České dráhy do provozu několik desítek nových regionálních, bezbariérových souprav typu RegioPanter a RegioShark. Především díky těmto jednotkám dochází k podstatnému rozšíření bezbariérového cestování. Pokračuje také modernizace dalších typů vozů, které zlepší pohodlí cestování vozíčkářů i na dálkových linkách. 

Bez bariér nově z Plzně do Domažlic i ze Šumperka do Olomouce a Nezamyslic

České dráhy zavádějí v novém jízdním řádu zcela nové bezbariérové spoje ve většině krajů České republiky. S ohledem na množství nových bezbariérových spojů však není možné uvést v této tiskové zprávě výčet všech nových bezbariérových relací, proto zde uvádíme jen několik významných příkladů nově zavedených nebo podstatně rozšířených bezbariérových linek:

-    Plzeň hl.n. – Domažlice (téměř všechny spoje);
-    Mariánské Lázně – Cheb (téměř všechny spoje);
-    Cheb – Karlovy Vary – Chomutov – Most (většina spojů);
-    Most – Teplice – Ústí nad Labem hl.n. – Děčín hl.n. (téměř všechny spoje);
-    České Budějovice – České Velenice (téměř všechny spoje);    
-    Pardubice hl.n. – Hradec Králové hl.n. – Jaroměř (rozšíření na všechny regionální spoje);
-    Šumperk – Zábřeh na Moravě – Olomouc hl.n. – Nezamyslice (cca ½ všech přímých spojů);
-    Kojetín – Kroměříž – Hulín – Valašské Meziříčí (téměř všechny spoje, vybrané přímé spoje pokračují až do Rožnova pod Radhoštěm);

Zájem vozíčkářů o cestování vlakem prudce roste

Vysoké tempo odstraňování bariér u spojů Českých drah i fakt, že České dráhy jsou dnes zřejmě jediný dopravce v České republice, který nabízí široké možnosti meziměstského cestování vozíčkářů, stojí za rychle rostoucí poptávkou po jejich cestování. Zatímco v roce 2009 bylo na centrální úrovni evidováno 933 přeprav, v roce 2011 to bylo již 1962 cest a jen za 10 měsíců letošního roku to bylo více než 2 300 přeprav. Tyto údaje nezahrnují objednávky přeprav vozíčkářů na regionální úrovni a přepravy vozíčkářů bez objednání. Díky zavádění nových, nízkopodlažních vlaků a modernizaci řady stanci a zastávek, je totiž cestování pro vozíčkáře stále snadnější a pro své cesty stále častěji nemusí vyžadovat asistenci dopravce. Výška moderních nástupišť a nástupní prostor nízkopodlažních vlaků je totiž ve stejné úrovni a vozíčkář se svým asistentem tak překonává pouze několikacentimetrovou mezeru mezi nimi, podobně jako např. v pražském metru. Podle odhadu specialistů Českých drah tak může v současnosti ročně využívat spoje Českých drah kolem 5 000 vozíčkářů.
Vozíčkáři mají jednoduchou možnost plánování své cesty. Spoje, ve kterých je garantovaná přeprava vozíčkářů, jsou v jízdním řádu označeny příslušným piktogramem. Na webových stránkách ČD lze využít také vyhledávač spojení, ve kterém lze zadat jako podmínku pro vyhledání spojení cestování na invalidním vozíku. Vyhledávač pak nabídne pouze bezbariérové spoje. Na internetových stránkách ČD www.cd.cz mají vozíčkáři k dispozici i další podrobné informace o podmínkách přepravy, přístupnosti stanic a typech bezbariérových vozů. ČD nyní vylepšují i možnost objednávky přepravy prostřednictvím internetu.

Odstraňování bariér bude pokračovat i v roce 2014

Také v roce 2014 bude pokračovat modernizace a nákup nových, pro vozíčkáře přístupných vlakových souprav, které budou nasazeny v dálkové i v regionální dopravě. Zcela nový komfort čeká na všechny cestující včetně vozíčkářů například na lince Praha – Pardubice – Brno – Břeclav – Vídeň – Graz, kde budou nasazeny soupravy Railjet. Zcela nové bezbariérové jednotky z rodiny RegioPanter jsou objednány pro Jihomoravský kraj, kde by měly jezdit na lince S2 z Březové nad Svitavou přes Letovice, Blansko, Adamov a Brno hl.n. do Křenovic. Připravují se i další projekty, které zavedou ještě více bezbariérových regionálních a dálkových vlaků.  

Počet bezbariérových spojů – časový vývoj

Mgr. Petr Šťáhlavský
tiskový mluvčí ČD
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…