České dráhy vypsaly soutěž na dodavatele 90 expresních vagónů

20.08.2018 18:51

České dráhy pokračují v modernizaci dálkových vlaků. Jako náhradu starých vagónů poptávají výrobu dalších 90 moderních osobních vozů. S vítězem tendru uzavřou rámcovou smlouvu a vozy budou odebírat podle skutečných potřeb provozu a uzavřených kontraktů na dopravní obslužnost.

České dráhy vypsaly soutěž na dodavatele 90 expresních vagónů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„České dráhy mají v provozu stále desítky starších osobních rychlíkových vagónů lidově přezdívaných koženka. Tyto vagóny chceme v příštích letech z běžného provozu vyřadit a nahradit je komfortními vozy s klimatizací, wifi nebo elektrickými zásuvkami, ze kterých si mohou naši cestující napájet mobilní telefony, tablety nebo notebooky. Aby se nám tento záměr podařil, potřebujeme nakoupit další moderní vagóny pro dálkové spoje,“ vysvětluje vypsání další soutěže na moderní vagóny Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek.

Poptávané vozy mají být určeny pro vnitrostátní a mezistátní vlaky s rychlostí do 200 km/h. Cestujícím nabídnou moderní klimatizovaný a tlakotěsný interiér s ergonomickými polohovatelnými sedačkami. Cestující budou mít k dispozici elektrické zásuvky 230 V i USB konektory pro napájení své přenosné elektroniky, wifi připojení k internetu a moderní audiovizuální informační systém. V běžném provozu půjde z vagónů sestavit až desetivozová pevně spojená souprava s tlakotěsnými průchody, podobně jako u rychlovlaků.

S vítězem tendru uzavřou České dráhy rámcovou smlouvu na dodávku až 90 vagónů různého provedení, např. 1. nebo 2. třídy, se zázemím pro přípravu občerstvení (bistrovozy) nebo multifunkční s vybavením pro nástup a cestování osob na vozících, pro cestující s malými dětmi (místo pro kočárek, přebalovací pult, dětské kino) a s místem pro přepravu jízdních kol. Jednotlivé typy vozů pak budou odebírány podle skutečných potřeb národního dopravce a podle výkonů, které v rámci služeb ve veřejném zájmu bude zajišťovat.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…