Český rozhlas Jazz Fest představí norské jazzové špičky

22.11.2013 16:17

Nové jazzové rádio Českého rozhlasu pořádá již druhý ročník vlastního festivalu. Po předešlém úspěchu kytaristy Billa Frisella zavítají do pražského Jazz Docku špičky norského jazzu. Český rozhlas Jazz Fest se koná 27. listopadu od 19 hodin.

Český rozhlas Jazz Fest představí norské jazzové špičky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas Jazz je nová stanice, vysílající jazz 24 hodin denně. Už v roce 2011 iniciovala vznik festivalu, v jehož rámci se představují originální osobnosti americké i evropské scény. „Minulý ročník byl mimořádně úspěšný spojením koncertů Billa Frisella a estonských jazzmanů. Letos jsme se zaměřili na Norsko, což je hudebně velmi zajímavá oblast,“ říká dramaturg festivalu Petr Vidomus.

Norský jazz bývá spojován s osobnostmi jako Jan Garbarek, Terje Rypdal nebo Nils Petter Molvaer. „Často o něm máme představu, že jde o ambientně laděnou hudbu, zahalenou do podobného mlžného oparu jako norské fjordy. Není to však pravidlem: dokáže být i velice energický a dobrodružný,“ vysvětluje Vidomus.

Dramaturgie festivalu se zaměřila na mladší a střední generaci norských jazzových hudebníků. Vystoupí zde v jednom večeru skupiny Ivar Kolve Trio, Pixel a Cortex. „Jsou to jména sice méně známá, ale vystihující široké spektrum norské scény,“ dodává dramaturg.

Dynamické trio vibrafonisty Ivara Kolveho dokládá rozmanitost současného norského jazzu. Hudebníci se zkušeností od vážné hudby po pop staví na improvizaci, zároveň však kladou důraz na silnou melodiku a groove. Poznávacím znamením Kolveho tria jsou také nezanedbatelné etnické vlivy. „Měl jsem možnost je vidět živě na jednom z norských festivalů a musím říct, že podobně sehrané vibrafonové trio jsem už hodně dlouho neslyšel,“ říká Vidomus.

Zatímco Ivar Kolve reprezentuje spíše střední generaci, energický indie-jazzový kvartet Pixel představí mladší norské hudebníky. Podle svých slov spojují volnost a obsazení free-bopového kvarteta s působivými vokály a pronikavostí indie rocku. V současnosti je Pixel na turné představující nové album We Are All Small Pixels, které vyšlo u známé americké nezávislé značky Cuneiform. Hlavní tváří kapely je velice agilní zpěvačka a basistka Ellen Andrea Wang, která také skládá většinu skladeb. Obsazení Pixelu (basa, bicí, sax, trubka) navazuje na instrumentaci free-jazzových kapel Ornetta Colemana. Využívá výhod volného harmonického prostoru, zároveň však staví na prokomponovanosti a důmyslných aranžmá. „Což neznamená, že by byl Pixel jakkoli předvídatelný – je to velmi svobodně smýšlející kapela,“ říká Vidomus.

Obdobné obsazení, ovšem bez zpěvu, má i Cortex – skupina, která Český rozhlas Jazz Fest uzavře. Tato kapela vychází z odkazu americké avantgardy 60. a 70. (Don Cherry, Ornette Coleman) či jejích následovníků (John Zorn). Skupinu založil v roce 2007 trumpetista Thomas Johansson během studií na univerzitě v Trondheimu. Cortex klade důraz na původní kompozice, dynamiku a nebojí se překračovat žánrové hranice. „V Praze kapela představí své kritikou velmi ceněné album Göteborg,“ upřesňuje dramaturg festivalu.

Stanice Český rozhlas Jazz by ráda v pořádání podobných akcí pokračovala i v budoucnu. „Naším cílem je upozornit na špičkové, i když občas opomíjené jazzové umělce. Nejen ve vysílání, ale příležitostně i na pódiích,“ uzavírá Vidomus. 

Český rozhlas Jazz Fest (27. 11. 2013)

Klub Jazz Dock, Praha

19.00 - Ivar Kolve Trio
21.30 - Pixel
23.50 - Cortex

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.