Český rozhlas: Napínavý příběh z viktoriánské Anglie

09.10.2018 15:13

Vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis představuje novou audio knihu Žena v bílém od anglického romanopisce Wilkie Collinse, který bývá literárními kritiky označován spolu s E. A. Poem a Emilem Gaboriauem za zakladatele žánru detektivního románu. Jeho nejznámější román Měsíční kámen prohlásil básník T. S. Eliot za nejlepší detektivku všech dob.

Český rozhlas: Napínavý příběh z viktoriánské Anglie
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Anglický romanopisec Wilkie Collins bývá literárními kritiky označován spolu s E. A. Poem a Emilem Gaboriauem za zakladatele žánru detektivního románu. Jeho nejznámější román Měsíční kámen prohlásil básník T. S. Eliot za nejlepší detektivku všech dob. A v tom názoru ho podpořili i jiní.

Jisté je, že Collins sám ani netušil, že nějaké detektivky píše. Ve své době patřil k vyhledávaným a velmi populárním autorům tzv. senzačního románu vyrůstajícího z tradic realismu a okořeněného výběrem kriminálních událostí ze současnosti a nevázanou společenskou kritikou. Collinsův styl má proto hodně společného s Charlesem Dickensem, s nímž ho pojilo dlouholeté přátelství. Dickens ochotnicky hrál úlohy v Collinsových dramatech. Podnikali spolu cesty do zahraničí a napsali společně knihu.

Složitý děj nás zavádí do viktoriánské Anglie. Jednak ho tvoří milostný příběh bohaté dívky Laury a mladého učitele kreslení Waltera, základní osou je však zápletka, v níž hraje hlavní roli neuvěřitelná podoba Laury s chudou dívkou Annou. Na záhadu jejich nepochopitelné podoby se nabaluje série dalších nejasností. Zatímco vycházejí najevo staré zločiny, během příběhu dochází k řadě nových a postupně se objevují a rozkrývají stále nové a nové záhady. V roce 1978 zkušená rozhlasová scenáristka Helena Šoltészová román zdramatizovala pro rozhlas.

Nahrávka hostující režisérky Lídy Engelové, která v té době působila v dlouholetém angažmá v Plzni, nejen dobře zprostředkovala tajemnou atmosféru příběhu, ale navíc navždy zachytila hlasy tehdejších hvězd plzeňského divadla.

Průvodní slovo Hynek Pekárek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…