Český statistický úřad: Deficit obchodní bilance se meziročně zmenšil

20.02.2023 9:44 | Tisková zpráva

Podle předběžných údajů skončila v prosinci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 1,2 mld. Kč, který byl meziročně o 15,0 mld. Kč menší.

Český statistický úřad: Deficit obchodní bilance se meziročně zmenšil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil zejména meziročně lepší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 11,0 mld. Kč, a to přechodem z pasiva do aktiva. Přebytek obchodu s motorovými vozidly se zvýšil o 9,1 mld. Kč a schodek obchodu se základními farmaceutickými výrobky se zmenšil o 3,3 mld. Kč. Nepříznivý vliv na celkové saldo měl zejména větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 8,8 mld. Kč (v důsledku růstu cen na světových trzích a vyššího dovezeného množství) a elektrickými zařízeními o 3,1 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v prosinci meziročně zlepšila o 22,3 mld. Kč. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 7,3 mld. Kč.

Meziročně vzrostl vývoz o 8,9 % na 346,7 mld. Kč a dovoz o 3,9 % na 348,0 mld. Kč. Prosinec 2022 měl o jeden pracovní den méně než prosinec 2021.

„Meziroční růst vývozu i dovozu v prosinci zpomalil, dovoz vzrostl tentokrát méně než vývoz. Příčinou nízkého nárůstu dovozu je vysoká srovnávací základna loňského roku. Předběžné údaje za celý rok 2022 potvrzují meziroční zhoršení obchodní bilance o zhruba 189 mld. Kč, což je v obdobné výši, jako tomu bylo mezi rokem 2020 a 2021,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 0,8 % a dovoz o 6,8 %.

V roce 2022 vykázala obchodní bilance schodek 198,1 mld. Kč, který byl meziročně o 189,2 mld. Kč větší. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 13,3 % a dovoz o 18,0 %.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…