Český statistický úřad: Důvěra podnikatelů i spotřebitelů se snížila

24.07.2015 13:58

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v červenci mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) oproti červnu mírně poklesl o 1 bod. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně snížil o 1,1 bodu. Mezi podnikateli se důvěra mírně zvýšila v průmyslu; ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb se snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,7 bodu. Ve srovnání s hodnotami v červenci 2014 jsou ale souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

Český statistický úřad: Důvěra podnikatelů i spotřebitelů se snížila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

průmyslu se v červenci důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně zvýšila o 0,3 bodu. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se zvýšilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů téměř nezměnily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci v mezičtvrtletním srovnání téměř nezměnilo a dosáhlo 85 %; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,6 měsíce, což je o něco více než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, uvádí ji 45 % respondentů. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se téměř nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se zvýšila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je v meziročním srovnání vyšší. 

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v červenci meziměsíčně snížila o 3 body. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v červenci téměř nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti červnu snížilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se snížila. Celkově je ale důvěra ve stavebnictví v meziročním srovnání vyšší.

V červenci se důvěra v odvětví obchodu oproti červnu snížila o 2 body. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně téměř nezměnilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily také. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se mírně snížila. Celkově je ale důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v červenci důvěra meziměsíčně snížila o 2,4 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti červnu téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v červenci se snížilo, její očekávání pro příští tři měsíce se téměř nezměnila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červenci meziměsíčně mírně snížil o 0,7 bodu, ale v meziročním srovnání je stále vyšší. Ze šetření v červenci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace a stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání téměř nezměnily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s červnem mírně zvýšil. Obavy respondentů z růstu cen se zvýšily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…