Český statistický úřad: Lednová bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem

09.03.2023 11:48 | Tisková zpráva

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 9,5 mld. Kč, který byl meziročně o 2,1 mld. Kč větší.

Český statistický úřad: Lednová bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil zejména meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 6,0 mld. Kč. Schodek obchodu se základními kovy se snížil o 2,1 mld. Kč a kladné saldo ostatních dopravních prostředků vzrostlo o 1,7 mld. Kč. Nepříznivý vliv na celkové saldo měl zejména větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 2,5 mld. Kč, rafinovanými ropnými produkty o 1,5 mld. Kč a ropou a zemním plynem o 1,3 mld. Kč (v důsledku vyššího dovezeného množství). Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance zemědělských produktů o 1,4 mld. Kč.

„Leden bývá tradičně spojen s kladnou obchodní bilancí. V českém zahraničním obchodu se zbožím toto platí už od roku 2010. Nejinak tomu bylo i v prvním měsíci roku 2023. Tentokrát se dařilo zejména vývozu motorových vozidel, který ve sledovaném měsíci vzrostl meziročně téměř o čtvrtinu a mírně tak překročil 100 mld. Kč,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 19,8 mld. Kč.
Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 17,5 mld. Kč.

Meziročně vzrostl vývoz o 12,1 % na 375,5 mld. Kč a dovoz o 11,8 % na 366,0 mld. Kč. Leden 2023 měl o jeden pracovní den více než leden 2022.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 0,4 % a dovoz o 2,3 %.

graf

Metodické poznámky:
Údaje za zahraniční obchod se zbožím od roku 2020 jsou přepočítávány aktualizovanou metodou založenou na vyšší míře detailu, viz Aktualizace metody propočtu - Zahraniční obchod se zbožím.
Z bezpečnostních důvodů jsou v souladu s metodikou Eurostatu vybrané údaje za vývoz a dovoz vojenského materiálu a zbraní za aktuální období zahrnuty do jiných zbožových kódů a v jiné teritoriální struktuře tak, aby nebyl ovlivněn makroekonomický celek zahraničního obchodu se zbožím.
Dovoz zemního plynu ve statistice zahraničního obchodu se zbožím: metodický komentář ZDE.

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2) Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti České republiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě vývozu či dovozu v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.