Český statistický úřad: Maloobchodní tržby meziročně rostly, meziměsíčně klesly

06.04.2024 7:44 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v únoru zvýšily reálně o 1,6 % a meziměsíčně klesly o 0,8 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 2,7 % a meziměsíčně o 0,8 %.

Český statistický úřad: Maloobchodní tržby meziročně rostly, meziměsíčně klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily v únoru reálně o 0,8 %, v tom za pohonné hmoty klesly o 1,0 % a za nepotravinářské zboží a potraviny shodně o 0,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v únoru zvýšily reálně o 1,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,4 %, za potraviny o 1,1 % a za pohonné hmoty o 0,3 %.

„Meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již třetí měsíc v řadě. Tempo růstu se v únoru oproti předchozímu měsíci snížilo. Meziročně rostly tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty. K celkovému růstu maloobchodních tržeb přispěl nejvíce internetový a zásilkový prodej,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 13,3 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 5,2 %. Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 10,0 %, s výrobky pro domácnost o 9,9 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 9,6 % a s oděvy a obuví o 0,5 %. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 1,8 %, naopak ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 5,4 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 16,4 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 16,1 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně vzrostly reálně o 0,8 %. Meziročně se tržby zvýšily o 2,7 %, přičemž za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 3,5 %, naopak za opravy motorových vozidel klesly o 0,7 %. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…