Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil

10.10.2019 11:44

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,6 %. Byl to největší meziměsíční pokles cen od září 2006. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddílu rekreace a kultura a v oddílu potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v srpnu.

Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Z pohledu cenové statistiky se jednalo o ukázkové září. V důsledku končící letní sezóny výrazně poklesly ceny dovolených, a to o 23,6 %. Naopak na straně růstu se projevil začínající školní rok, kdy rostly ceny v oddíle vzdělávání, konkrétně o 3,7 %,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Index spotřebitelských cen (indexy, míra inflace)

Meziměsíční srovnání

Na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v září především pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 23,6 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se snížily zejména ceny zeleniny o 4,5 %, z toho ceny brambor klesly o 8,7 %. Ceny nealkoholických nápojů byly nižší o 1,7 %, ovoce o 2,0 % a másla o 4,6 %.

Index spotřebitelských cen (rozklad meziměsíčního přírůstku)

Růst cen v oddíle odívání a obuv byl ovlivněn vyššími cenami oděvů o 1,4 % a obuvi o 1,3 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny lihovin o 1,1 % a vína o 1,2 %. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 0,8 %. V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání o 3,7 %. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 3,1 %, školné na středních soukromých školách o 4,1 %, školné na veřejných vysokých školách o 10,1 %, poplatky za výuku jazyků o 2,1 %, poplatky v základních uměleckých školách o 1,9 % a poplatky ve školních družinách o 3,2 %. Z potravin se zvýšily především ceny ve skupině mléko, sýry, vejce o 0,6 %, ceny pekárenských výrobků a obilovin o 0,5 % a uzenin o 0,6 %.

Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce srpna a ceny služeb klesly o 1,3 %.

Index spotřebitelských cen (rozklad přírůstků meziměsíčního, meziročních)

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 2,7 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v srpnu. Ke zpomalení meziročního cenového růstu došlo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny zeleniny v září vzrostly o 11,7 % (v srpnu o 34,1 %). U řady potravin se prohloubil jejich cenový pokles. Ceny vajec byly v září nižší o 13,2 % (v srpnu o 10,4 %), olejů a tuků o 10,0 % (v srpnu o 4,3 %), ovoce o 7,4 % (v srpnu o 4,9 %). Ke zmírnění meziročního cenového růstu došlo také v oddíle rekreace a kultura vlivem cen dovolených s komplexními službami, které v září meziročně vzrostly o 6,0 % (v srpnu o 7,8 %). Vývoj cen v oddíle doprava byl ovlivněn především cenami dopravních služeb, které přešly z poklesu o 7,1 % v srpnu v růst o 0,9 % v září. Důvodem byl zejména jejich výrazný meziměsíční pokles v září 2018 (zavedení celostátních slev jízdného v autobusové a železniční dopravě).

Index spotřebitelských cen (sociální skupiny domácností – indexy, míra inflace)

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v září nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,8 %, vodného a stočného shodně o 2,6 %, elektřiny o 9,9 %, zemního plynu o 3,6 %, tepla a teplé vody o 5,1 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde vzrostly ceny uzenin o 7,6 %, jogurtů o 6,0 % a brambor o 40,3 %. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,1 % a ceny ubytovacích služeb o 3,0 %.

Index spotřebitelských cen (analytická tabulka, specifické indexy)

Na meziroční snižování celkové cenové hladiny v září nadále působily ceny v oddíle odívání a obuv vlivem cen oděvů, které byly nižší o 3,3 %. V oddíle pošty a telekomunikace ceny klesly o 1,6 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,0 % a ceny služeb o 4,0 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl meziročně 102,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 2,6 %.

Index spotřebitelských cen (meziroční změny, změny proti bazickému roku)

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu stejně jako v červenci 1,4 %. Nejvíce ceny vzrostly v Rumunsku (o 4,1 %). Naopak v Portugalsku, jako jediné zemi EU, ceny klesly o 0,1 %. Na Slovensku byly ceny v srpnu i v červenci vyšší o 3,0 %. V Německu ceny vzrostly o 1,0 % (v červenci o 1,1 %). Podle předběžných výpočtů klesl v září HICP v ČR meziměsíčně o 0,5 % a meziročně vzrostl o 2,6 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za září 2019 je 0,9 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

Harmonizovaný index spotřebitelských cen – mezinárodní srovnání

Související analýza Vývoj indexů spotřebitelských cen - 3. čtvrtletí 2019 ZDE

Poznámka:
1) HICP neobsahuje imputované nájemné. Související analýza: Vývoj indexů spotřebitelských cen - 3. čtvrtletí 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…